Potpisan Granski kolektivni ugovor za oblast uprave i pravosuđa; Rakočević: Otvorena nova etapa u sistemskom regulisanju problema zaposlenih

Granskim kolektivnim ugovorom (GKU) za oblast uprave i pravosuđa, koji je potpisan danas, otvorena je nova etapa u sistemskom regulisanju problema zaposlenih, kazao je predsjednik Sindikat uprave i pravosuđa Crne Gore, Nenad Rakočević.

GKU su potpisali ministar finansija Aleksandar Damjanović i Rakočević.

Rakočević je, na konferenciji za novinare, rekao da je uloga Sindikata prvi put dovedena na nivo koji garantuje mehanizme zaštite prava zaposlenih i njegovih članova.

Napomenuo je da GKU stupa na snagu sjutra, a plate za oko 20 hiljada zaposlenih uvećaće se prosječno za više od 30 odsto.

Prema njegovim riječima, tokom rješavanja ovog problema poseban problem su predstavljale opstrukcije i diverzije pojedinca.

„Posebno ističem žute sindikate koji su formirani po partijskim direktivama ranijeg političkog establišmenta, kao i raznih uskointeresnih grupa. Tu mislim na sindikat Vesne Medenice i Duška Zarubice, koji su do zadnjeg časa pokušavali da miniraju ovaj kolektivni ugovor i njegovo potpisivanje“, rekao je Rakočević.

On je istakao, da su sada ovi problemi iza njih i pohvalio Vladu i pregovaračku strukturu koji su prepoznali nezakonitost i suštinu aktivnosti žutih sindikata i pojedinaca.

Govoreći o kvalitetetima koje donosi Granski kolektivni ugovor, Rakočević je naveo da je izvršeno usklađivanje normi sa pozitivnim propisima i aktima i da će ubuduće, u svim radnim tijelima vezanim za zarade i druga primanja zaposlenih, obavezan član svih timova biti predstavnik Sindikata.

„Izvršeno je uvećanje premije za kolektivno osiguranje zaposlenih i riješen čitav niz drugih problema. Novim Granskim kolektitivnim ugovorom su regulisani koeficijenti za zarade za zaposlene u javnoj upravi i pravosuđu za grupu poslova D, a predviđeno je uvećanje zarada i za narednu godinu u iznosu od najmanje 10 odsto“, rekao je Rakočević.

On je, između ostalog, najavio i skoriju inicijativu Sindikata prema novim izmjenama i dopunama Zakona o zaradama kako bi se zarade za grupe C, B i A uskladile sa grupom D i istima korigovali koeficijenti.

„Potpisivanjem Granskog kolektivnih ugovora smo otvorili novi etapu u sistemskom regulisanju problema zaposlenih u javnoj upravi i pravosuđu, te je nesporno da nas u narednom periodu očekuje veliki broj izazova“, zaključio je Rakočević.

Šef pregovaračkog tima Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore, Saša Šimun je, rekao je da je na ovaj način napravljen značajan iskorak u pravcu kvalitetnijeg i pravičnijeg uređivanja zarada za zaposlene, pri čemu će se kroz novi Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sekoru, čiju izrada kreće uskoro, napokon i u cjelosti otkloniti manjkavosti u pogledu razvrstavanja po grupama, a prvenstveno u odnosu na savjetnike u sudovima i tužilaštvima.

Šimun je istakao i da je ovo prvo uvećanje koeficijenata za zarade za zaposlene u sudovima i tužilaštvima nakon skoro sedam godina, dok je samo dio zaposlenih koji su poslove obavljali u zvanju samostalni referent imao neznatno uvećanje koeficijenta za zarade u februaru 2018. godine.

„Kroz usaglašavanje koeficijenata za rad na istim ili sličnim poslovima prihvaćene su primjedbe Ustavnog suda u pogledu nepoštovanja principa ujednačenosti zarada, s tim što u okviru svake posebne oblasti, pa i u sudovima i tužilaštvima, postoji zakonom predviđen mehanizam prepoznavanja radnih mjesta sa uvećanom zaradom, shodno specifičnostima, obimu poslova, odgovornosti i drugim kriterijumima koje utvrđuju Sudski i Tužilački savjet za zaposlene u sudovima, odnosno tužilaštvima“, rekao je Šimun.

Kako je istakao, ovim kolektivnim ugovorom se stvaraju uslovi da se kroz udruživanje sredstava zaposlenih i države pristupi pravičnom i pravednom rješavanju stambenih pitanja zaposlenih, bez privilegija i drastičnih zloupotreba.

„Ovim Granskim kolektivnim ugovorom napravljen je veliki korak u pravcu poboljšanja prava i zarada zaposlenih u sudovima i tužilaštvima, ali ponavljamo da će se tek uz donošenje novog Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru zaokružiti svi postavljeni ciljevi“, zaključio ke Šimun.

Članica Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore, Vesna Gajević, rekla je da je ovo istorijski uspjeh Sindikata.

„Podsjećam da se plate državnih službenika i namještenika nijesu uvećavale u posljednih osam godina, ne računajući program Evropa sad. Zato je Granski kolektivni ugovor nama donio novu poziciju i moć da pregovaramo i da se pitamo o sudbini naših plata kroz zdrav i socijalan dijalog“, kazala je Gajević.

Rakočević je, odgovarajući na pitanje novinara na koji način su pokušali da ih opstruiraju da ne dođe do potpisivanja GKU, rekao da su žuti sindikati, koje je prethodno pomenuo, sugerisali Ministarstvu finasija da im se zarade ne povećavaju preko 20 odsto.

„Mi smo međutim to prevazišli i to nam se isplatilo, ali javnost mora da zna za ovakve poteze. Žuti sindikati su pokušali da nas opstruiraju preko raznih ličnih veza i poznanstava sa funkcionerima, kako bi se progurao nezakonski akt koji nema utemeljenje u bilo kojem pravnom propisu“, rekao je Rakočević.

On je rekao da su GKU maltene svi dovedeni u ravnopravan položaj „osim onih koji to nijesu htjeli i koji su htjeli da pregovaraju sami“.

Izvor: PR Centar

1.195