„Žuti sindikati“ pokušali da miniraju povećanje plata

Predstavnici Sindikata uprave i pravosuđa i Ministarstva finansija potpisali su granski kolektivni ugovor (GKU) za oblast uprave i pravosuđa, kojim će već od danas za 12.000 zaposlenih početi da se obračunava zarada uvećana za u prosjeku 30 odsto. Ipak, ni taj proces nije bio bez muke, jer kako tvrdi predsjednik sindikata Nenad Rakočević pojedini tzv. „žuti sindikati“ pokušali su da ograniče povećanje zarada na do 20 odsto, a kao takve „borce“ za prava zaposlenih označio je generalnog sekretara Saveza sindikata Duška Zarubicu i „sindikat pravosuđa koji je osnovala Vesna Medenica prije par godina“. Rakočević je kazao da su se i pored opstrukcija izborili da se plate povećaju za po 10 odsto naredne dvije godine.

– Tokom pregovora sa Vladom poseban problem su predstavljale opstrukcije i diverzije pojedinca. Posebno ističem „žute sindikate“ koji su formirani po partijskim direktivama ranijeg političkog establišmenta, kao i raznih uskointeresnih grupa. Tu mislim na sindikat Vesne Medenice i Duška Zarubice, koji su do zadnjeg časa pokušavali da miniraju ovaj kolektivni ugovor i njegovo potpisivanje. Oni su sugerisali da se zarade ne povećavaju više od 20 odsto, to jeste nelogično i van zdravog razuma, ali je tako. Javnost mora da zna za ovakve poteze jer smo mi dio Saveza sindikata, a generalni sekretar radi mimo naših interesa, izjavio je Rakočević, navodeći da se ne može tačno precizirati koliko će porasti zarade u eurima jer su povećani koeficijenti i onda obračun zavisi od svakog pojedinačno.

Govoreći o granskom kolektivnom ugovoru, Rakočević je naveo da je izvršeno usklađivanje normi sa pozitivnim propisima i aktima i da će ubuduće, u svim radnim tijelima vezanim za zarade i druga primanja zaposlenih, obavezan član svih timova biti predstavnik Sindikata.

– Izvršeno je uvećanje premije za kolektivno osiguranje zaposlenih i riješen čitav niz drugih problema. Novim GKU su regulisani koeficijenti za zarade za zaposlene u javnoj upravi i pravosuđu za grupu poslova D, a predviđeno je uvećanje zarada i za narednu godinu u iznosu od najmanje 10 odsto – pojasnio je Rakočević.

On je, između ostalog, najavio i skoriju inicijativu Sindikata prema novim izmjenama i dopunama Zakona o zaradama kako bi se zarade za grupe C, B i A uskladile sa grupom D i istima korigovali koeficijenti. Zarade će biti veće već u martu, ali tada neće biti isplaćeno puno uvećanje, jer se obračun vrši od dana stupanja na snagu GKU. Puno povećanje zarada najavljeno je u aprilu.

Šef pregovaračkog tima Sindikata uprave i pravosuđa, Saša Šimun, rekao je da je na ovaj način napravljen značajan iskorak u pravcu kvalitetnijeg i pravičnijeg uređivanja zarada za zaposlene.
Članica Sindikata uprave i pravosuđa, Vesna Gajević, rekla je da je ovo istorijski uspjeh Sindikata.

Izvor: DAN

770