Dragović: Sindikat JPNPCG se ne miješa u posao Vlade, samo se bori za svoja prava

Prethodnih dana Nacionalni parkovi su bili u žiži medijskih izvještavanja. S tim u vezi se oglasio i Sindikat nacionalnih parkova Crne Gore koji nije jedini reprezentativni sindikat u JPNPCG, kaže Jelena Dragović, predsjednik Sindikalne organizacije JP za nacionalne parkove Crne Gore (SO JPNPCG).

– Stekao se utisak da je to jedini reprezentativni sindikat u JPNPCG i da je njihovo izjašnjenje u ime svih zaposlenih u ovom preduzeću. Sindikalna organizacija JP za nacionalne parkove Crne Gore koju predstavljam ima obavezu prema svojim članovima da iznese kratko obavještenje i podsjeti na saopštenje koje je ranije objavljeno a tiče se aktuelne situacije u JP – navodi Dragović.

Ističe da se boji da su napori koje je ova SO ulagala u realizovanje usvajanja Kolektivnog ugovora kao i dopise koje je pisala resornim ministarstvima i predsjedniku Vlade pali u vodu poslije teksta objavljenog u novinama od strane predsjednice drugog sindikata.

– Činjenica je da većina ljudi koji sjede na mjestima sa kojih se donose odluke ne znaju da postoje dva sindikata u JPNPCG.

Da podsjetim, Kolektivni ugovor u JPNPCG koji koriste zaposleni datira još od 2011. godine. Priprema novog počela je 2016, kada je krenula i smjena starog rukovodstva u Sindikalnoj organizaciji JPNPCG. Poslije tri godine mukotrpnog rada i dogovora, a uz svesrdnu pomoć granskog sindikata, Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore, napokon je 2018. Kolektivni ugovor bio i po prvi put usaglašen i poslat u resorno ministarstvo na odobrenje. Krajem 2020. godine ministarstvo odbija predlog, uz obrazloženje da država nema finansijskih sredstava zbog novonastale kovid situacije. U prvoj polovini 2021. obnovljen je zahtjev prema resornim ministarstvima za usvajanje Kolektivnog ugovora JPNPCG, ali je i ovaj put odbijen zbog negativnog poslovanja preduzeća – navodi Dragović.

Ističe da vjera i politika ne treba da budu odlučujući u sindikatu, već „svi za jednog jedan za sve“. Dragović ističe da su jednakost, solidarnost i nezavisnost u borbi za prava radnika njihovi glavni ciljevi.

– Sindikat ne bi trebalo da se miješa u kadrovska pitanja Vlade, već da ulaže napore u poboljšanje statusa radnika, a s tim u vezi i usvajanjem Kolektivnog ugovora ovog preduzeća. Nadam se da će oni koji sjede na mjestima sa kojih se donose odluke naći prostora za razmatranje pitanja povećanja plata i poboljšanja uslova rada zaposlenih u JP za nacionalne parkove Crne Gore, a ne da nas, kao i uvijek, drže na margini svih dešavanja i korsite za političke dilove. Potrebno je pod hitno poboljšati uslove rada zaposlenih, a poseban akcenat je na gro radnika u JP, koji su i motor Parkova, prevashodno nadzornika i terenskih radnika, kao i visokoškolskog kadra – navodi predsjednica Sindikalne organizacije Jelena Dragović.

Izvor: DAN

824