Država mora omogućiti svojim građanima pravo na dostojansven rad

Međunordni dan dostojanstvenog rada 7. Oktobar danas dočekujemo u nikad nezavidnijoj situaciji. Dostojanstveni rad je danas očigledno manje važan od samog rada. Danas je važno sačuvati radno mjesto, o dostojansvenim ili normalnim uslovima za rad suvišno je pitati. U trenutku kada je svetska pandemija covid 19 preuzela primat po pozornosti i problemima, kada je najvažnije sačuvati zdravlje, mnogi neće pridavati poseban značaj ovogodišnjem 7. Oktobru.

Dostojanstvo radnika ogleda se ako se on prvo tretira kao čovjek, a ne kao rob, kada ima dostojansvenu zaradu sa punim doprinosima, kada ima normalno radno vrijeme, kada se primjenjuju sve mjere zaštite na radu, kada ne mora lično dostojanstvo eliminisati zarad preživljavanja porodice.

Ovogodišnji 7. Oktobar posvećujemo radnicima trgovine.

Gro zaposlenih u sektoru trgovine čine žene, čine majke. U Crnoj Gori najmanje kome se obraćala pažnja, a zaslužuju najviše poštovanja su radnici koji rade u mega marketima, malim trgovinama, na pijacama, buticima i ostalim vidovima trgovine.

Opšte je poznato kako trgovački konglomerati Voli, Laković, Franca i ostali tretiraju svoje radnike.

Oni su za njih potrošna uslužna roba koja ne treba da ima svoje dostojanstvo, jer oni njima daju kakav takav posao, a ti radnice-majko moraš prvo njima dobro da napuniš džepove, pa onda da vidimo da ti damo tu jadnu i tužnu platu. Ako se smanji zarada trgovačkim tajkunima, kao sada trenutno zbog covida 19, teret moraju da nose radnici. Smanjuju im plate, dijele se otkazi, povećava se radno vrijeme, ne plaćaju im za prekovremeni rad i obavezni doprinosi najčešće uplaćeni na minimalcu. Ukoliko neka firma ne zaradi očekivano, kriv treba da bude menadžment, a ne radnik koji čitav dan istovara i slaže pakete ili stoji za kasom.

Poseban problem predstavlja veliki pritisak na radnike trgovine da ne smiju formirati sindikate, koji bi im koliko toliko pomogli u poboljšanju njihovih uslova za rad. Neophodno je formirati i nove sindikate trgovine na većim nivoima, jer ovi postojećih kao da nema, minorni su i bave se sami sa sobom.

Ukoliko se u skorijoj budućnosti ne promjeni odnos države prema ovim kategorijama radnika, tražiće se odgovornost iste. Država mora omogućiti svojim građanima radnicima dostojansvo i pravo na dostojansven rad. Treba interese svojih građana staviti ispred interesa tajkunskih trgovačkih izrabljivačkih lobija.

U isčekivanju poboljšanja stanja radnika u sektoru trgovine dočekujemo ovogodišnji Dan dostojansvenog rada i apelujemo na relevantne adrese da se što prije late posla i krenu u sređivanju stanja u ovom sektoru.

Sindikat uprave i pravosuđa CG

Predsjednik,

Rakočević Nenad

757

Ostavite komentar