MEMORANDUMOM O SARADNJI SINDIKATI KRENULI U REŠAVANJE GORUĆIH PROBLEMA (VIDEO)

Sindikat prosvjete i Sindikat uprave i pravosuđa potpisali su Memorandum o saradnji kako bi zajedničkim snagama krenuli u rješavanje gorućih problema koji dotiču javni sektor.

Gorući problem za prosjvetare jesu zarade, a ukoliko Vlada nešto ne promijeni moguć je i štrajk.

Predsjednik Sindikata Uprave i pravosuđa Nenad Rakočević kazao je u Bojama jutra da su očekivanja velika, te da oni dugi niz godina očekuju reformu i modernizaciju.

„Pripadamo centralama i tu smo gdje jesmo. Zbog toga što decenijama funkcionišu po istom sistemu mislimo da je došlo vrijeme da se krene u reforme. Memorandum je primjer kako to treba da se radi. Smatramo da treba da u dobroj mjeri da se aktiviraju mladi koji će dati dodatnu snagu da se krene u to“, rekao je Rakočević.

A zajednički problem dva Sindikata je Zakon o zaradama u javnom sektoru.

„Memorandum je jedno upozorenje Vladi da mora što hitnije da uđe u proceduru donošenja zakona zato što je projekat Evropa sad koji je donio uvećanje zarada izgubio smisao postojanja kroz inflaciju koja svakodnevno napreduje“, smatra Rakočević.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je da Zakon o zaradama stupa na sngu 1. jula i najviše se tiče ljekara i univrezitetskih profesora.

„Njima se se zarada povećava od 35 odsto subspecijalistima i specijalistima do 65 odsto univezitetskim profesorima i saradnicima u nastavi. Taj zakon ne tretira srednji medicnski kadar ili pomoćno osoblje, mnoge saradnike, pravnike, ekonomiste“, ističe Božović.

On postavlja pitanje gdje su ostali zaposleni u toj priči, jer su, kako kaže, bitan faktor i svako na svoj način doprinosi.

Božović navodi da neće sjedjeti skrštenih ruku ukoliko Vlada do septembra nešto ne učini i na pitanje odgovara da je moguć i štajk.

„Ukoliko do septembra ne ispune nešto ne vjerujem da ćemo sjedjeti skrštenih ruku. Može da se desi da i mi pustimo glas i kažemo obratite pažnju na nas“, poručio je.

Izvor: vijesti.me

933