Nema novca za povećanje minimalne penzije

Za povećanje najniže penzije godišnje bi bilo potrebno 5,4 miliona eura, a ta sredstva nijesu obezbijeđena, saopšteno je Televiziji Crne Gore iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Najnižu penziju od 126 eura u junu je primilo 10.362 crnogorskih penzionera.

Ni izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju nije predviđeno da se minimalne penzije povećaju, a predstavnik Saveza udruženja penzionera bio je protiv tog predloga.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, za TVCG objašnjavaju da još nijesu obezbijeđena sredstva za povećanje penzija.

“Povećanje najniže penzije na iznos 80 odsto minimalne zarade u Crnoj Gori, potrebna finansijska sredstva na nivou godine iznose 5,4 miliona eura, za šta nisu obezbijeđena sredstva i što bi dodatno povećalo i onako visok deficit Fonda PIO. S tim što bi ste povećali samo penzije do određenog iznosa, do 154 eura, a ne biste povećali penzije koje su nekoliko eura veće, a ti osiguranici su platili veći doprinost za penzijsko i invalidsko osiguranje”, kazao je za TVCG Jovo Pajović, direktor Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje i boračku i invalidsku zaštitu.

Predrag Spasojević, iz Sindikat uprave i pravosuđa, kaže da bi samim povećanjem minimalne zarade imali povećanje uplate doprinosa.

“Samim tim bismo imali i povećanje sredstava za Fond PIO”, navodi Spasojević.

Miodrag Radulović, iz Saveza udruženja penzionera, kaže da nije protiv povećanja minimalne penzije.

“Ali sam protiv toga da se određuju iznosi i mijenja zakon, a da dođemo u poziciju kao majke troje i više djece da se to ne može realizovati”, poručio je Radulović.

645

Ostavite komentar