OD BENEFICIRANOG RADNOG STAŽA NEĆE DA ODUSTANU

Sindikat uprave i pravosuđa u saradnji sa Strukovnim odborom vatrogasaca-spasilaca i Sindikatom Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) juče je organizovao protest protiv izmjena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju. Predstavnici sindikata izrazili su nezadovoljstvo izmjenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju i tražili da im se smanji starosna granica i broj godina radnog staža za odlazak u penziju.

ZAKON LOŠ ZA RADNIKE, PENZIONERE, STUDENTE

Predsjednik strukovnog odbora vatrogasaca spasilaca Crne Gore Ratko Pejović je predočio da izmjename Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju nijesu povoljne po radničku klasu, penzionere, studente i srednjoškolce.
„Ti uslovi posebno nijesu povoljni po vatrogasce-spasioce. Njihovim izmjenama dolazi praktično do nipodaštavanja beneficiranog radnog staža. Do sada smo imali slučaj da je potrebno 40 godina radnog staža da bismo otišli u penziju. Međutim, novim izmjenama potrebna su dva uslova. Pored uslova radnog staža, potrebne su i godine starosti“, pojasnio je Pejović.

On je kazao da pored toga, postoji još jedan problem, a to je Zakon o zaštiti i spašavanju koji vatrogascima ograničava trajanje službe do 55 godina.

„Sada smo se našli u jednom vakumu gdje poslije 55 godina nemamo uslove za penziju. Po ovom novom nacrtu zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju nametnuto nam je da radimo i preko tih 55 godina. Znamo da je tim izmjenama moguće u zavisnosti od toga koliko godina radnog staža i benificije je uplaćeno, ta starosna granica se umanjuje. Međutim, i pored toga ćemo doći u situaciju da će vatrogasci morati raditi minimum 58, 59 a neki i preko 60 godina“, rekao je Pejović.

USLOVI NIKAD GORI

Nenad Rakočević, predsjednik Sindikata Uprave i pravosuđa, kazao je da uslovi za odlazak u penziju radnika sa posebnim uslovima rada nikada nijesu bili lošiji, te da od protesta očekuje da izvrše pritisak i pokažu da su ozbiljni u svojim zahtjevima. Ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispoštovani, najavio je da će se sljedeći put okupiti u većem broju.

„Preko dosadašnjih uslova koji su loši, za koje smo se borili da se poboljšaju imamo nasuprot drastično pogoršanje uslova za penziju radnika sa posebnim uslovima rada, tako da će da rade preko dosadašnjih godina minimum osam godina pa i više. Za ove vrste poslova je to previše. Od današnjeg protesta očekujemo da izvršimo dovoljan pritisak i da pokažemo svim relevantnim nivoima da smo ozbiljni i da na taj način treba da shvate našu poruku i naše zahtjeve. U suprotnom ćemo se, ako to bude potrebno, naredni put skupiti u mnogo većem broju. Radna grupa nije prihvatila nijednu jedinu rečenicu od naših predloga i samim tim natjerala nas je da ih sami primoramo da razgovaraju sa nama i socijalni dijalog koji je potpuno eliminisan ipak dovedu na neki ozbiljni nivo. Želimo da nas shvate kao ozbiljne socijalne partnere i ozbiljne pregovarače, što trenutno nije situacija“, kazao je Rakočević.

Ipak, Rakočević i kolege za protest nijesu imali podršku sindikalnih centara Saveza sindikata i Unije slobodnih sindikata. Međutim, kako on navodi, pojedinci i sindikalni prvaci nijesu bili u pravu kada su slušali volju svojih poslodavaca.

„Ovdje danas prisutni predstavnici policije i vatrogasaca iz druge centrale i vojnika dokazuje da upravo pojedinci, njihovi sindikalni prvaci nijesu bili u pravu kada su slušali volju svojeg poslodavca, kada su slušali ono što im drugi kaže i radili protiv interesa radnika, svojih članova, a za  svoj lični interes i interese svojih poslodavaca. To je nedopustivo za sindikalca, za sindikalni pokret, i zato i jesmo tu gdje smo, na samom dnu, zbog takvih pojedinaca koji daju takve izjave“, kazao je on.

„OVO JE TEK POČETAK“

Rakočević dodaje da neće odustati od namjere da poboljšaju uslove zaposlenih koje taj Sindikat zastupa.

„Ovo je početak, prvi skup koji će se održati u seriji, ukoliko naši socijalni partneri ne pokažu da nas uvažavaju.

Ukoliko ne pokažu da poštuju naše koleginice, majke, jer i njih degradiraju kroz ove izmjene Zakona“, poručio je Rakočević.

Predrag Spasojević, predsjednik Sindikata ZIKS-a pozvao je ministra pravde Zorana Pažina da ispuni obećanje i pomogne službenicima ove ustanove.

„Nijeste vi ovdje danas došli džaba, došli ste da se borite za ono što vas pripada, po ono što je vaše, ne tražimo ništa tuđe. Normalno je da radimo u teškim uslovima i da ranije odemo u penziju. Jedan kolega se maloprije našalio, zatvorenici dobiju kaznu, pa je odsluže, a mi izgleda dobijemo doživotnu. Nećemo dopustiti da bude doživotna. Sada moram da se obratim i našem ministru. Obećao si gospodine Pažin, obećao si nam pomoć. Da li tvoja riječ nešto vrijedi u toj Vladi? Ako vrijedi da se ispoštuje. U februaru je rekao da će se riješiti pitanje službenika ZIKS-a, riješiće se kako će ići u penziju. Da vidimo koliko ga poštuju“, poručio je Spasojević.

NEZADOVOLJNI PAJOVIĆEM

Predstavnici okupljenih sindikata izrazili su i veliko nezadovoljstvo na rad Jova Pajovića, generalnog direktora Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje.

„Gospodin Pajović kaže da vas ne pripada ovo zbog čega ste ovdje danas, da je on direktor direktorata u Ministarstvu rada. Niti on zna šta je rad, niti on ima socijalno staranje, niti ima brigu. Ne zna on šta znači neprospavana noć, ne zna on šta znači kada neko mora da se boji za svoj život i za život svoje porodice, da sanja da li mu je kući sve kako treba. Ne zna on kako je to kada se plašiš da ti neko ne baci bombu u dvorište, ne zna on šta znači kada psuju i pljuju ljude u lice dok samo rade svoj posao. On je u udobnoj kancelariji, njemu je dobro. On prima 12 minimalnih penzija i kaže penzionerima „dosta vam je“. Dok se vozi u službenoj limuzini, sigurno ne razmišlja o tome kako preživljava penzioner sa 125 eura, niti ga zanima muka nas radnika koji se borimo“ kazao je Spasojević. 

Izvor: Dnevne novine

638

Ostavite komentar