Odbiti ponudu Vlade i stupiti u štrajk

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević nije zadovoljan ishodom pregovora čelnika Saveza sindikata (SSCG) i Unije slobodnih sindikta (USSCG) sa ministrom rada Kemalom Purišićem u vezi sa nacrtom Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

On je kazao da je pretpostavljao da će pregovarački timovi polovičan uspjeh ili neuspjeh predstaviti kao uspjeh, te da ponudu Purišića treba odbiti i, kao što je ranije najavljeno, stupiti u generalni štrajk. Generalni sekretari Duško Zarubica i Srđa Keković su u petak predstavili ishode pregovora sa Purišićem u kojima nijedan od njihova četiri zahtjeva nije ispunjen, već su svi modifikovani.

– Ja, kao predsjednik sindikata koji broji između devet i deset hiljada članova, nisam zadovoljan ishodom pregovora, a članovi predsjedništva će se uskoro odrediti o ovom pitanju. Imali smo odluku da četiri osnovna zahtjeva budu uslovna i da ne odstupamo od njih po cijenu štrajka. Ako se jedan ne ispoštuje, da idemo u štrajk. Sad imamo situaciju da su sva četiri osakaćena, a to se predstavlja kao uspjeh u pregovorima rekao je Rakočević.

Sindikat uprave i pravosuđa pripada Savezu sindikata, a Zarubica je, kako je kazao Rakočević, prekršio niz odluka skupštine u proceduri vođenja razgovora sa ministrom rada.

– Naš generalni sekretar nije imao mandat da iznosi ponudu ministra rada na pres konferenciji, niti u TV emisiji. Takođe, nije poštovao, niti sazivao organizacioni odbor koji je trebalo da donosi odluke o izgledu strategije, izgledu grupe, odnosno tima koji treba da vodi pregovore sa Purišićem, i konačno nije smio nijedan korak samoinicijativno da pokrene i traži, a to je uradio, bez odobrenja organizacionog odbora, koji je izabrala Skupština SSCG istakao je Rakočević.

O ishodu razgovora i ponudi Purišića po pitanju zakona, kazao je da je njegov stav da ih treba odbiti.

– Nećemo odstupati od četiri zahtjeva. Svaki od četiri zahtjeva ministar je karikirao – rekao je Rakočević.

Tumačeći predlog ministra, naveo je da nije jasno hoće li i za koliko biti uvećana minimalna penzija.

– Purišić je demantovao da će biti od 140 do 155 eura. Rekao je da će biti uvećane u zavisnosti od stanja u budžetu, što znači da nije garantovao uvećanje. A sve i da jeste, šta je uvećanje od 15 eura – izjavio je Rakočević.

Drugo, kako je naveo, starosnu granicu su smanjili sa 67 na 66 godina.

Bolje da je nisu ni dirali kad su je smanjili za godinu. Stavili su da se 30 najboljih godina računa kao prosjek, a traženo je 20 najboljih. Još su analize pokazale da nije velika ralika između 20 najboljih godina i 40 godina staža. Popustili su i prihvatili predlog da se uzme 30 najboljih godina. I to da takav obračun važi do 2030. godine, što ja katastrofa. Takođe, tražili smo da bude 40 godina osiguranja jedini uslov za penziju, a ponuđeno je da se to veže sa 61 godinom starosti. Katastrofa – istakao je on.

Ukazao je i da je ministar Purišić u TV emisiji „Okvir“ na RTCG tri puta rekao da su se dogovorili sa timovima sindikata.

Naši nisu imali mandat da se dogovore, već da pregovaraju – zaključio je Rakočević.

Pregovori tročlanih timova SSCG i USSCG sa Purišićem trajali su dvije sedmice. Prema njihovim riječima, konačnu odduku o ponudi Purišića donijeće glavni odbori, a potom i skupština ta dva saveza. Prije početka pregovora, čelnici sindikata su prijetili referendumom, a potom i generalnim štrajkom ukoliko se njihovi zahtjevi ne prihvate.

Odluka u četvrtak

Rakočević je kazao da je Savez sindikata zakazao glavni odbor za četvrtak u 10 sati, a zajedničku skupštinu sa Unijom dva sata kasnije.

Prema pozivu koji smo dobili u četvrtak treba da nas informišu o rezultatima razgovora. Ne piše nigdje da imamo neku odluku o kojoj treba da se izjasnimo, ali vjerujem da će se u četvrtak znati šta i kako će biti sa pregovorima oko zakona – rekao je on.

Izvor: DAN

695

Ostavite komentar