ODGOVOR RADNIKU MINISTARSTVA RADA I SOCIJALNOG STARANJA

Poštovani radniče u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, (tekst je ne potpisan) to što ste objavili kao demanti mogao je bilo ko, ko zna da čita i citira Zakon o PIO. Samo citiranje važećih normi i tumačeći ih u skladu sa predloženim izmjenama nije nikakav demanti naše tvrdnje, jer ako se usvoje izmjene zakona, predložene od strane vašeg ministarstva, beneficirani radni staž se u potpunosti obesmišljava, odnosno kao da se ukida.

Svrha uvođenja beneficiranog radnog staža nije da bi se pojedina zanimanja nagradila i diskriminatorno odvojila o ostalih zanimanja, već je to genercijski, na osnovu iskustva i naučno utemeljenih obrazloženja uvedeno kao određeni zaštitni element zaposlenog koji obavlja te poslove i u cilju efikasnosti postojećeg zanimanja. Nisu bili glupi oni prije vas koji su ovakav način zaštite struke i zaposlenih uveli mnogo prije nego ste vi i uopšte zapošljeni u ministarstvu. Struke rudara, lučkih radnika, vozača kamiona i autobusa, pilota, pomoraca, ronilaca, vatrogasaca, policjaca, vojnika, zatvorskih službenika, ne mogu se obavljati nakon određenog pogoršanja zdravstvenog stanja, odnosno za ova zanimanja se zahtijevaju ekstremno zdravi zaposleni. Svi znaju da nakon 40-te godine života, gotovo da postoje samo dvije vrste ljudi i to oni koji imaju neku bolest i oni koji se nisu sistematski pregledali. Poslovi koji su beneficirani posebno dodatno troše radnike na tim poslovima ( recimo samo za godinu dana je u stanici za javni red i mir Podgorica, koja broji oko 200 policajaca, umrlo 6 kolega između 40 i 50 godina ), te je uglavnom korišćenjem beneficiranog radnog staža i posebnih uslova za prijevremeni odlazak u penziju upravo starosna dob od 45 do 55 godina vrijeme kada se ove službe napuštaju, ne samo u regionu već i u većini civilizovanih država.

Usvajanjem ovih izmjena zakona obesmislilo bi i praktično bi značilo ukidanje beneficiranog radnog staža, jer bi zaposleni pod beneficijom morali da rade najmanje do 56-57 godina, odnosno bilo bi, kako je trenutno stanje u tim službama i nekih koji bi morali raditi i preko 60 godina, te bi u penziju odlazili sa gotovo 50 godina radnog staža.

Problem koji radnik u ministarstvu ne uviđa je da su Zakonom o vojsci Crne Gore i Zakonom o zaštiti i spašavanju određene godine prestanka službe i to 45 godina života za vojnike po ugovoru, a za ostale 55 godina žovota.

Postavlja se pitanje zašto je zakonodavac odredio baš ove godine za prestanak službe ?!? Koje je to argumente koristio kada je odredio da neko ko napuni 45 godina nije više sposoban da bude vojnik po ugovoru, odnosno kada napuni 55 godina života nije više sposoban da bude vatrogasac, odnosono profesionalno vojno lice ?!?

Pored toga što će neki od njih imati 40 godina penzionog staža NEĆE MOĆI da idu u penziju po ovom predlogu a služba im prestaje!!! Neka mi radnik ministarstva odgovori da li je u ovom slučaju ukinuta beneficija ili nije? 

Predsjednik Sindikalne organizacije ZIKS-a

Sekretar Sindikata uprave i pravosuđa

Dodatni član radne grupe za izradu nacrta Zakona o izmjenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ispred Saveza Sindikata Crne Gore
Spasojević Predrag

609

Ostavite komentar