ODLUKE SKUPŠTINE I OBRAĆANJE PREMIJERU I VLADI CRNE GORE

Poštovani Predsjedniče Vlade,

Skupština Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore na sjednici održanoj 12.01.2024 godine je razmotrila i donijela veoma važne odluke povodom više pitanja.

Granski kolektivni ugovor za oblast uprave i pravosuđa potpisan 14.02.2023.godine je imperativno nalagao da se prije usvajanja Zakona o budžetu za 2024 godinu mora ispregovarati i izmjeniti u skladu sa članom 9 stav 2 koji glasi:

„Zavisno od makroekonomskih parametara i limita potrošnje koji budu utvrđeni za 2023. i 2024. godinu, saglasno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, razmotriće se dodatno uvećanje koeficijenata složenosti poslova iz stava 1 ovog člana minimum od po 10% za 2024. i 2025. godinu, o čemu će se zaključiti poseban sporazum ugovornih strana do kraja fiskalne 2023. i 2024. godine.“

Kako smo Vas zajedno sa Ministrom finansija Novicom Vukovićem zvanično obavjestili i inicirali izmjene i dopune Granskog kolektivnog ugovora dopisima pod brojem 408-418 od 06.11.2023.godine i 408-456 od 13.12.2023.godine, formalno pravno smo ispunili uslove i obaveze koje su se odnosile na   Sindikat uprave i pravosuđa, a takođe su se stekli i uslovi u smislu makroekonomskih parametara i limita potrošnje, na osnovu zvaničnih podataka Monstata o stopi rasta BDP i rastu inflacije.

Vlada, odnosno Ministar finansija je bio u obavezi da zakaže razgovore, odnosno da se usaglasi Sporazum koji je obavezujući dio Granskog kolektivnog ugovora.

Od Vas nijesmo dobili nikakav odgovor, a jedino što se dogodilo je održani sastanak sa resornim Ministrom Vukovićem koji nam nije dao nikakav odgovor na obavezujuće izmjene i dopune Granskog kolektivnog ugovora u dijelu uvećanja koeficijenata za minimum 10 %, osim da nema sredstava za isto.

U skladu sa nepoštovanjem zakonskih normi od strane Vlade Crne Gore, jer Granski kolektivni ugovor ima težinu zakona, Skupština Sindikata uprave i pravosuđa je donijela Odluku da ovim putem poslednji put damo priliku Vladi Crne Gore da ne postupate suprotno propisima te da do najkasnije 19.01.2024.godine zakažete potpisivanje izmjena i dopuna Granskog kolektivnog ugovora sa izmjenjenim koeficijntima uvećanim u visini od najmanje 10%.

Ukoliko ne ispoštujete našu nanovo pruženu ruku saradnje i korektnih partnerskih odnosa, na pomenutoj sjednici Skupštine donijeta je Odluka da se kao prvi korak naših aktivnosti dana 1.02.2024.godine organizuje protest nezadovoljnih članova Sindikata uprave i pravsouđa i njihovih porodica ispred zgrade Vlade CG.

Na sjednici Skupštine se takođe raspravljalo i o drugim veoma važnim aspektima koje u negativnom smislu utiču na nas i naše porodice, a to je zdravstveni sistem odnosno veoma loša zdravstvena politika.

Uvećanje zarada u skladu sa programom Evropa sad 1 je i prije njegove primjene doživio fijasko, jer je čitavo uvećanje pojela galopirajuća inflacija. Pored inflatornog uticaja, na pomenuto uvećanje je krucijalan uticaj u smislu njegovog obesmišljavanja imalo i ima veoma loša usluga zdravstvenog sistema Crne Gore, gdje se do nadležnog doktora bukvalno može doći kada je već kasno, odnosno dovedeni smo do toga da plaćamo sve usluge ljekara iz privatnih praksi. Takođe svaki lijek moramo sami da obezbjedimo iz osiromašenih radničkih džepova.

Tražimo od Vlade Crne Gore da pod hitno sprovede reformu zdravstvenog sistema, ne u smjeru ukidanja Fonda zdravsta i suptilnog uvođenja u plaćanje svake zdravstvene usluge, već u smjeru obezbjeđivanja besplatnog i adekvatnog liječenja.

U nadi da će te najhitnije zakazati pravovremeni termin potpisivanja izmjena i dopuna Granskog kolektivnog ugovora u smjeru uvećanja koeficijenata, te na taj način ispoštovati propisano, odnosno Sindikat i naše članove, očekujemo brzi i pozitivan odgovor.

424