ODRŽANA SJEDNICA SAVJETA ZA REFORMU JAVNE UPRAVE, PRISUTVOVAO PREDSJEDNIK SUPCG NENAD RAKOČEVIĆ

Izvor: Vlada CG-Ministarstvo javne uprave

Efikasnija implementacija definisanih prioriteta preduslov je za reformu javne uprave

Održana IV sjednica Savjeta za reformu javne uprave, kojom je predsjedavao ministar javne uprave mr Marash Dukaj. Savjet je razmatrao niz ključnih dokumenata u procesu reforme, između ostalog, Izvještaj o implementaciji akcionog plana za sprovođenje Strategije reforme javne uprave za 2022.godinu, kao i Izvještaj o radu Savjeta, za 2022. godinu.

Rezultati Izvještaja su pokazali da su ostvareni ograničeni pomaci u reformi javne uprave, te da postoji potreba za daljim radom i fokusom na efikasnijoj implementaciji aktivnosti. Među izazovima su prepoznati politička nestabilnost, kadrovske promjene i diskontinuitet u radu, što je dovelo do promjene dinamike u realizaciji prioriteta. Takođe, značajan uticaj na realizaciju planiranih aktivnosti je imao i sajber napad na informatičku infrastrukturu Vlade Crne Gore.

Dio sjednice je posvećen diskusiji o dva izuzetno značajna procesa za reformu javne uprave, a odnose se na uvođenje sistema upravljanja kvalitetom u javnoj upravi i decentralizaciju javne uprave.

Naime, u Crnoj Gori se po prvi put sistemski uvodi upravljanje kvalitetom u javnoj upravi, a u svrhu unapređenja kvaliteta javnih usluga za građane i privredu. Konačni cilj ovog procesa je da se dugoročno obezbijedi održiva dinamika upravljanja kvalitetom u Crnoj Gori, kako bi državna uprava bila profesionalna i odgovorna i na taj način osigura da se novac poreskih obaveznika troši efikasno i transparentno.

Na sjednici Savjeta je razmatrana Metodologija za izradu analize funkcionisanja sistema lokalne samouprave u Crnoj Gori, koja ce u narednom periodu, po prvi put obezbijediti podatke i adekvatnu polaznu osnovu za sprovođenje procesa decentralizacije i unapređenja rada lokalnih samouprava.

Savjet naglašava da je važno da se reforma javne uprave nastavi s ciljem poboljšanja kvaliteta javnih usluga, efikasnosti i transparentnosti rada javne uprave. S tim u vezi, Savjet za reformu javne uprave će i dalje raditi na unapređenju procesa reforme javne uprave i aktivno će se uključivati u donošenje ključnih odluka koje se tiču poboljšanja rada javne uprave u Crnoj Gori.

Poseban značaj današnjoj sjednici su dali predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, SIGMA-e i predstavnici sindikata, koji su, po prvi put, prisustvovali radu Savjeta.

##Savjet_za_reformu_javne_uprave##

475