Podrška protestu povodom izmjena Zakona o PIO

Sindikat odbrane i Vojske (SOVCG) podržava protestno okupljanje koje, povodom predstojećih izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), organizuju Sindikat ZIKS-a i Strukovni odbor vatrogasaca u okviru Sindikata uprave i pravosuđa.

Predsjednik SOVCG, Nenad Čobeljić, pozvao je njihovo članstvo da da podršku toj potpuno opravdanoj i prijeko potrebnoj aktivnosti i da joj po mogućnosti prisustvuju.

„Sindikati moraju doskočiti trikovima u vidu organizovanja avgustovskih javnih rasprava, kada su ministarstva na kolektivnim godišnjim odmorima, i kada se računa da su sindikalci i građani uspavani i takođe na godišnjim odmorima“, naveo je Čobeljić u saopštenju.

On smatra da je rad radne grupe na izradi Predloga nacrta zakona o PIO bio očigledan primjer ‘fasadne demokratije’ i ‘fasadnog socijalnog dijaloga’, kako bi se pokazalo da su socijalni partneri učestvovali u njegovoj izradi.

„Evo prilike da vidimo koliko su sindikalci uspavani i koliko građana Crne Gore ljetuje i ne može doći na protestno okupljanje, koliko nas ima ‘prečeg posla’ ili ima neki ‘opravdan razlog’ zbog kojeg nije uspio da dođe i zaštiti svoje interese“, rekao je Čobeljić.

Zakon o PIO je, kako je dodao, od izuzetne važnosti za sve građane Crne Gore.

„Vjerujemo da je to najvažniji zakon, jer nam daje odgovor na pitanje: Da li da se radujemo ili da se plašimo penzionisanja i siromašnog života u trećem životnom dobu? Taj strah ili radost se tiču nas i naših porodica, i zato nas je briga i mora da nas bude briga“, smatra Čobeljić.

Prema njegovim riječima, solidarnost, sloga i hrabrost, zajednička akcija, doslednost i upornost sindikata tu igraju ključnu ulogu.

„Podržimo sve aktivnosti i napore u cilju zaštite naših prava i dostizanja dostojanstvenih uslova rada i života, radimo na jedinstvu i slozi radničkih organizacija, poručujući poslodavcima, predlagačima i donosiocima zakona da nas je briga, da smo složni, odlučni i da ćemo dati svoj maksimum do konačnog uspjeha“, zaključio je Čobeljić.

Izvor: RTCG

572

Ostavite komentar