Predsjednici sindikata prijećeno otkazom jer je otkrila prevaru

Sindikat NPCG tvrdi da je direktor Bulatović tajno ubacio akte u dokument, on to demantuje

Mi ne bismo pristali na potpisivanje da smo za ovo znali. Pogotovu sa fiksalnim efektom koji neistinito pokazuje ovogodišnje i projektovane prihode za iduću godinu – kazala je Dragović koja se usprotivila da se ovakav prijedlog pošalje Ministarstvu finansija, ali na to su se oglušili u kabinetu direktora

Predsjednici Sindikalne organizacije Nacionalnih parkova Jeleni Dragović juče je prijećeno otkazom nakon što je otkrila da je direktor Aleksandar Bulatović u fiskalnom efektu potpisanog Prijedloga kolektivnog ugovora ubacio stavke o kojima nije obavijestio sindikat.

Nakon što su zaposleni u ponedjeljak najavili protest koji je trebao juče da se održi, jer Bulatović nije htio da potpiše ugovor, on je u ponedjeljak veče naprasno javio da je ugovor potpisan.

Bulatović je Pobjedi juče kratko kazao da nije istina da je umetnuo akte i da navodi sindikata nijesu tačni.

Netačni fiskalni efekat

– Direktor je ovim netačnim fiskalnim efektom Ministarstvu finansija nagovijestio da nema novca za povećanje plata zaposlenih i tako stvorio mogućnost da se ne odobri od strane Ministarstva finansija i Vlade. Ovim bi bio neprihvatljiv za odobravanje jer je tim iskazom naglasio da NPCG nema novca za povećanje plata – objasnila je Dragović.

Kako je ona istakla, pomoćnik direktora NPCG Stevan Raičević, koji joj je juče prijetio otkazom, napravio je predviđanje prihoda iz kojih su namjerno izostavljeni prihodi u iznosu od najmanje 330.000 eura koje ovo preduzeće prihoduje od naknada za korišćenje dalekovoda (CGES i CEDIS) i naknade od zakupa tri restorana na Durmitoru, Biogradskom i Skadarskom jezeru.

Ona tvrdi da joj prilikom potpisivanja Prijedloga kolektivnog ugovora nije dat na uvid fiskalni efekat, već za njega saznaje tek nakon njegovog potpisivanja, što govori da je naknadno ubačen.

– Mi ne bismo pristali na potpisivanje da smo za ovo znali. Pogotovu sa fiksalnim efektom koji neistinito pokazuje ovogodišnje i projektovane prihode za iduću godinu – kazala je Dragović koja se usprotivila da se ovakav prijedlog pošalje Ministarstvu finansija, ali na to su se oglušili u kabinetu direktora.

Članica Izvršnog odbora Sindikata Irena Sekulić-Đukić je Pobjedi kazala da su bili prinuđeni da o svemu obavijeste ministra finansija Aleksandra Damjanovića.

Svaljivanje krivice 

Ona je kazala da pretpostavljaju da su zaposleni bili spremni da protestuju protiv zaustavljanja Prijedloga kolektivnog ugovora i da je Bulatović, koji nije imao volju da potpiše, svu krivicu htio da prebaci na Ministarstvu finansija.

– Napominjemo da je prethodni fiskalni efekat Prijedloga kolektivnog ugovora, koji je bio veći za 40.000 eura od sadašnjeg, dostavljen Ministarstvu finansija bez dodatih akata, jer usaglašavanje traje već duže vrijeme – kazala je Sekulić-Đukić.

U dopisu koji je upućen ministru finansija navodi se da je indikativno da se sve ovo dešava nakon prijedloga ovog resora da se iz Prijedloga kolektivnog ugovora izbriše član koji se tiče plate direktora.

Pregovore vode godinama

Inače, Dragović naglašava da već 11 godina u NPCG nijesu uvećanje plate i da su programom ,,Evropa sad“ dodatno stvorene nelogičnosti u zaradama, kako visokoškolskog kadra, tako i onih sa srednjom stručnom spremom, npr. nadzornika.

– Ako se prosječna državna zarada uporedi sa platama zaposlenih u NP dolazimo do frapantnih činjenica. U ovom javnom preduzeću sa više od 300 zaposlenih, oni sa visokom stručnom spremom imaju nešto više od 450 eura nakon „Evrope sad“ – kaže Dragović.

Podsjetila je da se kolektivni ugovor JP NPCG kroz koji su regulisane visine zarada primjenjuje još od 2011. godine.

Rukovodstvo jednog od reprezentativnih sindikata ove ustanove još od 2016. godine stalno ulaže napore i nastoji da se potpiše novi kolektivni ugovor kroz koji bi uvećali ove, kako kažu, najmanje zarade u Crnoj Gori.

Krajem 2020. godine i početkom ove, obnovljeni su zahtjevi prema resornom Ministarstvu ekologije, urbanizma i prostornog planiranja, naslovljeni na ministra Mitrovića o usvajanju prijedloga novog Kolektivnog ugovora sa uvećanim koeficijentima.

– Očigledno da su njima važnije druge stvari od preživljavanja radnika Nacionalnih parkova – ističu zaposleni.

NAJMANJE PLATE

Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru stupio je na snagu u martu 2016. godine.

Sa njime su odmah, po automatizmu, usklađene zarade u državnoj upravi.

– Osim zaposlenima u Javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore – kažu sindikalci.

Ističu da su zaposleni u Javnom preduzeću već više od šest godina u nepovoljnijem položaju od drugih zaposlenih u javnom sektoru, kojima su zarade usklađene sa pomenutim zakonom nakon njegovog stupanja na snagu.

– Naglašavamo da je usklađivanje koeficijenata sa koeficijentima iz pomenutog zakona, zakonska obaveza, kako države, tako i poslodavca – rekla je Dragović.

Ona je istakla da je rukovodstvo Sindikata ulagalo sve ovo vrijeme nadljudske napore, čak su trpjeli lične represije, pritiske, mobing, kako bi se poboljšalo materijalno i socijalno stanje radnika, a to će činiti i u budućnosti bez obzira na sve.

DIREKTOR BEZ USLOVA

Pobjeda je u aprilu objavila da Aleksandar Bulatović, direktor Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore, ne ispunjava posebne uslove za to radno mjesto jer nema dvije godine radnog iskustva, prema izvještaju Uprave za inspekcijske poslove.

– Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, Aleksandar Bulatović ne može da obavlja poslove direktora Nacionalnih parkova, pa samim tim i odluke koje je imenovani donosio ili donosi nemaju pravnu snagu, posebno u dijelu odnosa iz rada i po osnovu rada koje su za posljedicu imale promjenu radnopravnog statusa pojedinih zaposlenih u subjektu nadzora – piše u izvještaju koji je objavljen u aprilu.

Kako Pobjeda nezvanično saznaje, Bulatović, koji je profesor fizičkog vaspitanja, do sada od radnog iskustva ima devet mjeseci pripravničkog staža u podgoričkoj gimnaziji, osam radnih dana u OŠ ,,Savo Pejanović“ i devet dana je bio spasilac na plaži Kopakabana u Ulcinju.

Podsjećamo da je Bulatović postavljen odlukom Vlade u decembru prošle godine i da pripada partiji Marka Milačića. On je i u rođačkim vezama sa bivšim premijerom Zdravkom Krivokapićem, za čijeg je mandata i postavljen.

Iz DF-a je tim povodom zvanično od Vlade zatraženo da smijeni Bulatovića za kojeg decidno tvrde da mu je Krivokapić tetak, optužujući premijera za nepotizam.

Komisija za kadrovska i administrativna pitanja je, kako se navodi u rješenju, predložila da pravnik Sava Ašanin bude novi direktor NPCG, međutim, Vlada se opredijelila za Bulatovića.

Izvor: Pobjeda

574