Predsjednik Sindikata Nenad Rakočević u otvorenom pismu Vladi upozorava: Vlast ćuti o nezakonitim radnjama u NPCG

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević obratio se otvorenim pismom predsjedniku i potpredsjedniku Vlade Crne Gore, Zdravku Krivokapiću i Dritanu Abazoviću, ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću i direktoru ANB-a Dejanu Vukšiću sa pitanjem šta su preduzeli povodom njegovog zvaničnog obraćanja vezano za situaciju navodne korupcije i kriminala u Javnom preduzeću Nacionalni parkovi (NPCG). Rakočević je o navodnim nepočinstvima u ovom preduzeću, u neposrednim razgovorima upoznao neke funkcionere vlasti, međutim nakon toga, kako kaže, nije preduzeto ništa.

Prije petnaest dana obratio sam se javnosti s informacijom da se u Nacionalnim parkovima pokušava ponovo zaposliti na radno mjesto šefa službe zaštite lice koje su u međuvremenu ne samo zaposlili već ga postavili kao predsjednika komisije za prijem novih nadzornika. Javnost treba da zna da je protiv pomenutog do sada podnesen značajan broj krivičnih prijava, ali nijedna nije procesuirana. Pretpostavlja se zbog njegovih veoma jakih veza sa garniturama prošle vlasti, a kroz skorašnje događaje može se primjetiti da isti ima veoma jako uporište i u sadašnjoj vlasti. Da li je procedura njegovog ponovnog prijema bila u skladu sa zakonom, saznaću nakon što dobijem dokumentaciju koju sam tražio od Nacionalnih parkova u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama – naveo je Rakočević u otvornom pismu predstavnicima nove Vlade, a koje je dostavio i „Danu“.

Rakočević dodaje da su zahtjevi zavedeni 5. februara u slučaju da davaoci informacije pokušaju bilo kakvu opstrukciju.

Ukoliko procedura prijema kontroverzne osobe ne bude usklađena sa zakonom ili ne bude dostavljena sva tražena dokumentacija podnijeću krivičnu prijavu protiv direktorice Nacionalnih parkova Jelene Kljajević. Da je u pitanju veliki kriminal i korupcija, kao i da je pod velikom sumnjom ponovni prijem u radni odnos osobe na mjestu šefa službe zaštite, lično sam upoznao potrpedsjednika Vlade Dritana Abazovića, Slavena Radunovića iz DF-a, kao i direktoricu Jelenu Kljajević. Ona mi je potvrdila da je u posjedu saznanja o kakvoj se osobi radi, ali da se na nju vrši veliki pritisak da ga vrati u službu i to direktno od resornog ministra – tvrdi Rakočević u pismu.

On je upitao članove Vlade da li su znali da izvjesni pojedinac ima papir koji je potpisala i izdala inspektorka za slatkovodno ribarstvo prema kojem može da uzgaja ribu u svom bazenu, koju kasnije prodaje restoranima i trgovinama.

Ono što je neadekvatno jeste veličina bazena za uzgoj od nekoliko kvadrata sa količinom prodate ribe. Posebno vam usmjeravam pažnju na to da se ispita kontroverzna dozvola koja je izdata. Postavlja se pitanje da li je pomenuta inspektorka ovlaštena da daje dozvole ili je ovlaštena za nadzor. Odobrenje za uzgoj ribe izdaje prema trenutnoj regulativi samo Ministarstvo poljoprivrede, međutim za prostor Nacionalnog parka Skadarsko jezero važe i neka druga zakonska ograničenja. Istražni organi posebno treba da ispitaju dokumentaciju te firme, preko koje se godinama unazad prodala nepojmljivo velika količina ribe pojedinim trgovinama – kaže Rakočević.

Iz Vlade nema odgovora

Povodom navedenih tvrdnji, redakcija „Dana” pokušala je da dobije odgovore na gore iznesene navode od predstavnika Vlade. Međutim, na pozive i poruke nisu odgovorili šefica premijerovog kabineta Andrijana Đordan i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Izvor: DAN

1.001

Ostavite komentar