Protest Sindikata uprave i pravosuđa ako se do 19. januara ne uvećaju koeficijenti

Sindikat uprave i pravosuđa saopštio je da će 1. februara protestovati ispred Vlade ako premijer Milojko Spajić najkasnije do 19. januara ne zakaže potpisivanje izmjena i dopuna Granskog kolektivnog ugovora (GKU) kojim bi im se koeficijnti uvećali za najmanje deset odsto.

Iz tog sindikata su uputili dopis Spajiću u kome se navodi da je Skupština Sindikata na sjednici održanoj 12. januara razmotrila i donijela odluke povodom više pitanja.

U dopisu, koji potpisuje predsjednik Skupštine Sindikata Uprave i pravosuđa Nenad Vučković, poručeno je da je GKU za oblast uprave i pravosuđa potpisan 14. februara prošle godine imperativno nalagao da se prije usvajanja Zakona o budžetu za ovu godinu on mora ispregovarati i izmjeniti.

“Kako smo Vas zajedno sa ministrom finansija Novicom Vukovićem zvanično obavjestili i inicirali izmjene i dopune GKU dopisima, formalno pravno smo ispunili uslove i obaveze koje su se odnosile na Sindikat uprave i pravosuđa”, piše u dopisu.

Kako se navodi, stekli su se i uslovi u smislu makroekonomskih parametara i limita potrošnje, na osnovu zvaničnih podataka Monstata o stopi rasta bruto društvenog proizvoda i rastu inflacije.

Dodaje sa da je Vlada, odnosno ministar finansija, bio obavezan da zakaže razgovore, odnosno da se usaglasi Sporazum koji je obavezujući dio GKU.

“Od Vas nijesmo dobili nikakav odgovor, a jedino što se dogodilo je održani sastanak sa Vukovićem koji nam nije dao nikakav odgovor na obavezujuće izmjene i dopune GKU u dijelu uvećanja koeficijenata za minimum deset odsto, osim da nema sredstava za isto”, piše u dopisu.

Iz Sindikata uprave i pravosuđa su poručili da je Skupština tog sindikata donijela Odluku da ovim putem poslednji put daju priliku Vladi da ne postupa suprotno propisima, te da do najkasnije 19. januara Spajić zakaže potpisivanje izmjena i dopuna GKU.

“Ukoliko ne ispoštujete našu nanovo pruženu ruku saradnje i korektnih partnerskih odnosa, na pomenutoj sjednici Skupštine donijeta je Odluka da se kao prvi korak naših aktivnosti dana 1. februara organizuje protest nezadovoljnih članova Sindikata uprave i pravosuđa i njihovih porodica ispred zgrade Vlade”, navodi se u dopisu.

427