RAKOČEVIĆ: Bratić pokrenula disciplinski postupak protiv sindikalca

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta na čelu sa Vesnom Bratić počelo je da sprovodi najavljeno „ugrožavanje prava zaposlenih“ u tom ministarstvu, na šta ukazuje činjenica da je pokrenut disciplinski postupak protiv zaposlenog, člana rukovodstva sindikata koji je podnio ustavnu inicijativu na Akt o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta i to zbog teže povrede radne obaveze. Na sajtu Vlade kroz zvaničan odgovor na ustavnu inicijativu ministarka je grubo i otvoreno zaprijetila da će se osvetiti podnosiocima inicijative.

Prilikom donošenja pomenutog akta Ministarstvo nije konsultovalo ni sindikat, niti je uvažilo negativna mišljenja Uprave za kadrove i Ministarstva javne uprave i digitalnog društva, što je zakonska obaveza, te je zbog toga i podnijeta Inicijativa za ocjenu ustavnosti pred Ustavnim sudom.

U odluci za pokretanje disciplinskog postupka je nazanačeno da zaposleni nije izvršio nalog pretpostavljenog i da je odbio izvršenje radnog zadatka. Nalog se odnosio na preuzimanje rješenja o privremenom raspoređivanju na drugo radno mjesto sa sjedištem na Cetinju, što je zaposleni i uradio, ali je ministarka ipak odlučila da pokrene disciplinski postupak protiv njega. Ovakav banalan razlog za pokretanje disciplinskog postupka krije druge namjere, a to je obračunavanje sa zaposlenim koji je ukazivao na kršenje zakona.

Pokretanje disciplinskih postupaka protiv zaposlenih koji ukazuju na nepoštovanje zakona i zakonskih procedura predstavlja pritisak u cilju zastrašivanja, a koji u krajnjem prerasta u mobing.

Da je u pitanju klasični mobing potvrđuje činjenica da je oštećenog zaposlenog, člana najužeg rukovodstva sindikata koji je nastanjen u Nikšiću, sa radnim mjestom u Podgorici, premjestila da radi na Cetinju.

Nezakonito postupanje ministarke koju u velikom broju napuštaju njeni najbliži saradnici će rezultirati i krivičnom prijavom protiv nje lično, jer su se povjerljivi podaci pojedinih zaposlenih iz personalnih dosjea pojavili u javnosti i na društvenim mrežama.

 Pažnja koju ministarka Bratić privlači veoma nerazumnim potezima je upotpunjena njenom javnom i zvaničnom izjavom da ne postoji sindikat u Ministarstvu prosvjete iako tamo postoje dva sindikata od kojih je jedan reprezetativan.

Ovim putem Sindikat uprave i pravosuđa CG upoznaje širu javnost, da će sa ovim slučajem biti upoznata i Vlada, Ombudsman i sve međunarodne adrese u Crnoj Gori, kako bi preduzeli sve mjere u cilju zaštite ljudskih i radničkih prava.

Na ovaj način želimo da doprinesemo izgradnji boljeg društva u kojem se na zastrašivanje i mobing neće i nesmije ćutati.

Sindikat uprave i pravosuđa na ovakve pojave neće ostati nijem, jer kao granski sindikat za oblast javne uprave pružiće zaštitu svakom svom članu ili zaposlenom nad kojim se sprovode pritisci ovakvih ili sličnih  vrsta. 

Unaprijed želimo da se ogradimo od svih mogućih inputa i zlonamjernih insinuacija da je bilo koja politička ili neka druga struja, osim poziva sindikalnog opisa posla uticala na naš aktivizam protiv ministarke Bratić. Naše aktivnosti protiv nje, koje je ista ministarka nanovo aktuelizovala u skorijem  vremenu počeli smo mnogo ranije od trenutne političke harange protiv iste, te još jednom ističemo da nas slučajno niko ne veže za bilo koji politički profil djelovanja protiv nje, jer se mi time nismo niti ćemo se ikada baviti.

1.356