Rakočević: Kada Vlada i poslodavci kontrolišu čelnike sindikata – sindikalizam je samo riječ na papiru

Svim radnicima Crne Gore i svijeta Sindikat uprave i pravosuđa Crne Gore želi sretan 1. Maj, trebalo bi da je to njihov, naš praznik, praznik koji slavi rad. Od rada se prihoduje, od prihoda se živi a 1. Maj je određen da bude praznik koji će slaviti radnika i njegov život.

Ni ovog puta radnici Crne Gore nemaju previše razloga za slavlje, a siguran sam ni za optimizam. U svijetlu događaja i njihovih posledica poslednjih godina, Kovida 19, ekonomske krize, zatim lošeg socijalnog dijaloga, a dogovora ni na kašičicu, zatim posledica rata u Ukrajini i svih dnevno političkih previranja poslednjih dvije godine, samo rijetki radnici kod nas mogu reći da su zadovoljni.

Ako je program Evropa sad ulio u jednom trenutku malo nade za neki bolji standard, bukvalno nije počela ni njegova realizacija, a on je doživio svoj krah. Uvećanje zarada, a poslednjih dana vidimo da su naši čuveni Evropa sad konstruktori i smanjili plate pojedinim kategorijama radnika, pojela je inflacija koju nisu iskontrolisali. Cijene svih namirnica i dnevnih potrepština vrtoglavo su porasle, a tek se očukuje najavljenjo poskupljenje struje i vode.

Ona brana koja treba da niveliše posladavce i političare sa realnošću, a to su sindikati, je samo kao imenica koja se koristi na našim prostorima i inspiriše na neozbiljnost, javašluk i lične interese.

Kada poslodavci bilo Vlada u javnom, bilo privatni poslodavci u realnom sektoru kontrolišu sindikate odnosno njihove čelnike, ili ih uslovljavaju raznim načinima, uz veliko izvinjenje i čast pojedincima i pojedinim organizacijama, zaključak je da je sindikalizam samo riječ na papiru. Oni pojedini u manjini, nemoćni su od većine koja zajedno sa poslodavcima čini glavnu polugu, da mogu nešto bitnije promjeniti.

Da nisu samo sindikati ti koji su krivi za radničke nedaće, mora se reći da isti radnici snose dobar dio krivice. Da bi se nešto promjenilo, oni moraju biti esencijalna polazna tačka, koja treba da najuri prvo loše sindikalce, a onda i loše poslodavce. Međutim, trenutno te snage kod nas nema.

Za lošu sindikalnu organizovanost i malo članstvo razlozi  su takođe i dnevno politički. Ako se mislilo da će se nešto promjeniti sa novim Vladama ili vlastodršcima, grdno se prevario. I dalje je glavni kriterijum za brojem nekontrolisana i po državu ekonomski štetna zapošljavanja, partijska pripadnost i nepotizam. Onaj ko nema nikoga, može da umre ili da izvrši suicid, jer na kraju nikog nije briga, nažalost.

Da nije sve tako crno, te da današnji dan ipak treba da slavimo je da pored praznika rada bitan razlog je evidentan kraj Kovida, a sa poslednjim globalnim dešavanjima, mi svaki dan treba da slavimo mir, zdravlje i da dijelimo ljubav. Radnike i građane Crne Gore ne smije niko da dijeli i zavađa na bilo koji način, jer su razlozi takvog ponašanja pojedinaca razobličeni odavno.

Nasuprot, radnici treba da se ujedine, da osnaže svoje zajednice, da osnaže i osvježe svoje sindikate, te da na taj jedini način izvrše krucijalan uticaj na svoj socio-ekonomski položaj.

Pozivamo mlade da se uključe u sindikalne zajednice, oni su budućnost naše borbe. Treba da steknu potrebno iskustvo, kako bi se u budućnosti uhvatili u koštac sa problemima koji nam već kucaju na vrata, a glavni je pravo na rad. Isto to pravo naši mladi naslednici će izgubiti kroz neumoljive procese koji su već naveliko aktivni, a to su digitalizacija, robotika i sve veći broj neumoljivih poslodavaca kojima je samo profit prioritet.

Nek je sretan 1. Maj, najljepši dan radnika i najljepši dan divnog proljeća.

Sindikat uprave i pravosuđa CG

Predsjednik

Rakočević Nenad     

738