RAKOČEVIĆ: TRAŽIĆEMO ODGOVORNOST MINISTARA

Savjet za reformu javne uprave obavezao je Ministarstvo javne uprave da obrazuje međuresorski stručni tim koji će izraditi metodologiju i plan optimizacije broja zaposlenih u javnom sektoru, a iz Sindikata uprave i pravosuđa pri SSCG, juče su poručili da ne postoji višak zaposlenih.

Oni tvrde da viška službenika nema u javnoj, a pogotovo ne u državnoj upravi i najavili su da će zatražiti odgovornost funkcionera koji su zapošljavali te osobe, ali i pokrenuti sudske sporove.

Kako je Pobjedi kazao predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević, jedini je problem u preraspodjeli radnih mjesta i preraspodjeli poslova.

-U pojedinim organima i ustanovama imamo evidentan manjak zaposlenih dok u pojedinim ima viška. Ista situacija je sa količinom posla. Pojedini koji su stručni i vrijedni radnici samo zbog toga bivaju nagrađeni sa još više posla, rade za troje, iskorišćavaju se do krajnjih granica izdržljivosti, dok pojedini koji su prepoznati kao neradnici ili nestručan kadar bivaju abolirani od većeg obima zaduženja naglasio je Rakočević. Najavu o otpuštanju viška radnika komentariše kao vrlo negativnu.

-To nikom ne odgovara, niti zaposlenima niti poslodavcima. Ukoliko samo jedan zaposleni bude otpušten mora da odgovara minimum jedan funkcioner koji je primio tu osobu. Moraju da odgovaraju svi koji su na taj način nesavjesno i nestručno raspolagali državnim novcem, pa su se trošila sredstva za radna mjesta za koja, hipotetički, nije bilo potrebe da se otvarajunobjašnjava Rakočević i ponavlja da je jedini način rješavanja ovog problema preraspodjela radnih mjesta.

Ukoliko dođe do otpuštanja radnika, Rakočević kaže da će tražiti odgovornost pojedinačno svakog funkcionera koji je zaposlio osobu u tom trenutku, a za koju se sada smatra da je višak.

-Tražićemo odgovornost i tadašnjeg resornog ministra, jer je on morao potpisati njihov prijem. Pokrenućemo sudske sporove i kroz javne istupe tražiti da se radnici ne otpuštaju. Naravno, to su prvi koraci, a kasnije ćemo planirati, u skladu sa razvojem situacije i svojim zakonskim mogućnostima poručio je Rakočević.

Nezvanične procjene ranijih saziva Vlade, ali i nevladinog sektora, govore o višku zaposlenih od oko 5.000. U tu brojku nijesu uračunati viškovi zaposlenih u opštinama. Ministarka Suzana Pribilović je objasnila nedavno da međuresorski stručni tim, osim nacrta plana optimizacije broja zaposlenih u javnom sektoru, treba da prati realizaciju plana optimizacije broja zaposlenih u tom sektoru.

547

Ostavite komentar