Saslušavali sindikalce zbog sumnje u pronevjere

ČELNICI SSCG I PREDUZEĆA „REKRA” PRED INSPEKTORIMA ZA PRIVREDNI KRIMINAL

Inspektori za privredni kriminal saslušali su generalnog sekretara Saveza sindikata (SSCG) Duška Zarubicu, bivšeg direktora preduzeća za odmor i rekreaciju radnika „Rekra” Radula Miljanića, predsjednicu Odbora direktora „Rekre” Slavku Vučićević, kao i članove Odbora Mladena Šuškavčevića i Đorđa Mugošu zbog sumnje da su donosili nezakonite odluke i zloupotrebljavali radnički novac. Njih je prijavio član Odbora direktora „Rekre”, društva čiji je osnivač i vlasnik SSCG, Nenad Rakočević, koji je generalnog sekretara Zarubicu optužio za otvoreno i direktno podstrekivanja za donošenjene nezakonitih odluka. Prema nezvaničnim informacijama, koje smo dobili iz SSCG i „Rekre”, u poslednjih desetak godina nenamjenski je potrošeno oko milion eura, jer su sredstva namijenjena za odmor i rekreaciju radnika korišćena za redovno funkcionisanje SSCG, odnosno isplate zarada i plaćanje računa.

Generalni sekretar SSCG Duško Zarubica u izjavi za „Dan” kaže da ne može novinarima da objašnjava zašto je davao izjavu inspektorima za privredni kriminal. On je naveo da će sva priča oko prijave uskoro biti završena i da će se pokazati da su radili u skladu sa zakonom.

Radule Miljanić je saopštio da je nedavno pošao u penziju, ali je saslušavan u svojstvu bivšeg direktora „Rekre” i smatra da je sve radio u skladu sa zakonom. Navodi da je tačno da je SSCG uzimao novac koji inače pripada „Rekri” i da im u ovom trenutku duguju oko 110.000 eura.

– SSCG je dao garanciju da će taj novac da vrati. Oni su inače vlasnici „Rekre” i sredstva se uplaćuju kod njih, pa onda prebacuju preduzeću. Tačno je da je jedan dio tog novca bio zadržan, ima još jedan dio koji nije vraćen, ali će sigurno to biti završeno. Mi smo dali izjave u svojstvu građana i ostavljamo nadležnima da odrade svoj posao, ali vjerujem da tu nema nikakvih elemenata krivičnog djela – naglasio je Miljanić.

Podnosilac prijave Nenad Rakočević kazao je ranije da se u „Rekru” slivaju milionska sredstva iz Fonda za rekreaciju i prevenciju radne invalidnosti, čiji je vlasnik SSCG, a koji se puni od sredstava poslodavaca po osnovu opšteg kolektivnog ugovora.

„Rekra” je dužna da po osnovu propisa ugovara dijeli pansione za ljetovanja i banjska liječenja samo sindikalnim organizacijama članicama SSCG kojima su poslodavci uplatili sredstva.

– Međutim, ove godine, a može se pretpostaviti i u prošlosti, mjesta su unaprijed, prije nego su uplaćena, dijeljena sindikatima koji nisu članovi Saveza, a čak su dijeljena i firmama i ustanovama koje nemaju ni sindikalnu organizovanost radnika. Dakle, u pitanju je veliki obim postupanja mimo postavljenih propisa, a sve se svodi na novac, odnosno na što veće uplate novca od strane poslodavaca – naveo je Rakočević.

Od člana odbora direktora kriju podatke o preduzeću

Rakočević je kazao da je kao član odbora direktora poslao bezbroj dopisa i zahtjeva da mu dostave podatke, na primjer, ko je sve uplatio novac, kome su sve dijeljena mjesta za odmor i rehabilitaciju, kao i jedan banalan podatak – kolike su visine zarada direktora „Rekre” i njenih zaposlenih, a na sve to nije dobio odgovor.

– Sve navodi na sumnju da je poslovanje „Rekre” jedno veliko zamršeno i krajnje sumnjivo interesno klupko koje su istažni organi Crne Gore dužni da ispitaju i razmrse. Način poslovanja i donošenje navedenih odluka direktno nanosi štetu SSCG, to jest članovima i njegovim zaposlenim – kazao je Rakočević.

Izvor: DAN

893

Ostavite komentar