SAT DNEVNO SUDSTVO KREĆE U ŠTRAJK UPOZORENJA

Na sjednici Izvršnog odbora strukovnog sindikata zaposlenih u sudstvu održanoj danas, zbog lošeg materijalnog položaja zaposlenih donešena je odluka stupanja u jednosatni štrajk upozorenja sjutra u periodu od 11 do 12 časova u svim crnogorskim sudovima.

Štrajk upozorenja održavaće se svakodnevno, a krajnji rok za pozitivan odgovor Vlade je 10. oktobar.

Oni će zahtijevati zaključivanje granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa, pojedinačnog kolektivnog ugovora kod poslodavca za zaposlene u sudstvu, kao i povećanje zarade za službenike i namještenike.

Zaposleni u sudskoj administtraciji imaju, kako kažu, “daleko najniže zarade ispod prosjeka drugih zaposlenih u državnoj upravi”. Sindikat očekuje podršku svih sudova u Crnoj Gori.

Oni će zahtijevati zaključivanje granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa, pojedinačnog kolektivnog ugovora kod poslodavca za zaposlene u sudstvu, kao i povećanje zarade za službenike i namještenike.

“Još jednom pozivamo nadležne organe Crne Gore da što hitnije stupimo u pregovore kako bi kroz socijalni dijalog došli do najboljih mogućih rješenja . Pozivamo i Udruženje sudija, Sudski savjet i predsjednike sudova da podrže naše opravdane zahtjeve i pomognu nam u ostvarivanju istih. Izvinjavamo se građanima što u vrijeme jednosatnog štrajka upozorenja neće moći ostvariti rješavanje svojih zahtjeva i molimo ih za razumijevanje”, kazao je predsjednik Izvršnog odbora Duško Zarubica.

On nije htio da precizira koliki procenat povećanja će tražiti,i dodao je da iako već duže vrijeme vode pregovore sa Vladom, inicijalna kapisla je bila povećanje plata palamentarcima.

Zarada zapisničara, po koeficijentu 3.77, najveći koeficijent za namještenike, je 260, 5 eura.

On je podsjetio na jedan od zaključaka Skupštine Crne Gore sa 24. saziva devete sjednice, prvog redovnog zasijedanja u 2011. godini, od 05. jula ove godine, da će poboljšati materijalni status stručno saradničkog kadra i ostalih zaposlenih u sudu kako bi se spriječio njihov odliv.

“Do dana današnjeg niko po ovom pitanju ništa nije uradio od nadležnih iako smo se obraćali više puta. Prosječna zarada za avgust 2011. u Crnoj Gori iznosila je 475 eura, a prosječna u državnoj upravi je bila 500 eura. Zarada zapisničara, po koeficijentu 3.77, najveći koeficijent za namještenike, je 260, 5 eura. Zarada savjetnika i sekretara sudova, sa koefuicijentom 6,89 sa završenim Pravnim fakultetom i položenim pravosudnim ispitom je 448 eura”, kazao je Zarubica i dodao da je budžet za 880 radnika sudske administracije i 220 pripravnika bio oko 340 hiljada eura.

On je pojasnio da je to najmanji budžet u državi.

461

Ostavite komentar