Sindikat Glavnog grada pisao Spajiću: Spriječite smanjenje zarada

Sindikalna organizacija organa lokalne uprave Glavnog grada Podgorice uputila je otvoreno pismo premijeru Milojku Spajiću u kome ga pozivaju da reaguje i spriječi smanjenje zarada lokalnih službenika i namještenika.

– Poštovani gospodine Spajiću, zaposleni u Glavnom gradu Dan oslobođenja Podgorice dočekuju sa strepnjom zbog najave da će nam zarade biti umanjene u iznosu od 50 do 180 eura, zavisno od stepena obrazovanja. Je li to čestitka ili nam preko nove uprave Grada šaljete poruku da su se izjalovila obećanja o povećanju plata i boljem status građana uprkos vrtoglavom rastu inflacije i životnih namirnica – navedeno je u pismu upućenom Spajiću, koje potpisuje predsjednik Sindikalne organizacije organa lokalne uprave Glavnog grada Podgorice Željko Krgović.

Navode da je od posljednjeg povećanja do današnjeg dana rast inflacije je dostigao 25 odsto, a da potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu iznosi gotovo 2.000 eura. Upozoravaju da će potencijalno umanjenje zarada i udar na budžet zaposlenih direkto uticati na egzistenciju njihove djece.

– Lako je proračunati kolika bi bila učinjena šteta jednoj socijalnoj grupi zaposlenih u Glavnog gradu, koja sa članovima familije premašuje 4.000 građana Podgorice – ističe se u pismu.

U Sindikalnoj organizaciji Glavnog grada kažu i da izjava gradonačelnice Olivere Injac o “racionalizaciji” i velikom braju zaposlenih u privrednim društvima, tipa “Čistoća” ili “Vodovod” predstavlja zamjenu teza, „budući da privredna društva imaju svoje budžete, a tadašnji njihovi direktori autonomiju sa čim nemaju veze zaposleni u organima i službama lokalne samouprave“.

– Izjave koje smo čuli da su visokoškolci gotovo izjednačeni sa rukovodećim kadrom, pa stoga ih treba materijalno degradirati, dovodi, takođe, u pitanje principijelnost donešenih odluka o povećanju i izjednačavanju penzija i naknade za majke sa troje i više djece, gdje su majke u punom random odnosu izjednačene sa onima koje nikada nijesu ostvarile penziju kroz radni staž – naglašeno je u pismu,

Smatraju da je civilizacijska tekovima partnerstvo između poslodavca i sindikata koji zastupa prava zaposlenih.

– I nadalje ćemo insistirati na tome, jer svaki ozbiljan menadžer polazi od aksioma “zadovoljan radnik je efikasan radnik”. Zato vas pozivamo da svojim integritetom reagujete i spriječite stavljanje ove tačke na Dnevni red skupštinskog zasijedanja, zakazanog za 26. decembar ove godine – poručeno je u pismu.

Izvor: DAN

298