Sindikat uprave i pravosuđa podržava kolege u KCCG u borbi za svoja prava

Sindikat uprave i pravosuđa CG kroz svoju istoriju ima povelik dio biografije koji se odnosi na borbu protiv pojedinaca funkcionera ili rukovodstava organa ili javnih ustanova. Iz tog razloga veoma nam je bliska problematika i borba koju trenutno vodi Sindikat slobodnih radnika Kliničkog Centra Crne Gore i njihovo rukovodstvo.

Ovim putem javno, a ako bude potreba i na bilo koji drugi način koji bi se zahtjevao od nas, dajemo punu podršku našem prijateljskom sindikatu i njihovom sindikalcu Slobodanu Brajoviću, na kojeg je pao sav teret njihove hrabre i ponosne borbe.

Nedopustivo je da u današnjem vremenu od onih koji su u prošlosti bli najglasniji u potrebi uspostavljanja pravnog reda i odgovornosti, imamo primjenu upravo suprotno od svega navedenog. Otvoreno i drsko se se rukovodstvo Kliničkog Centra na čelu sa direktoricom obračunava sa kolegom sindikalcem Brajovićem, koji je kao savjestan radnik, građanin i sindikalac prijavio i javno obznanio na nezakonite i nepotističke radnje pojedinaca iz ove krucijalno važne državne ustanove. Inspekcijski organi su sve to dokazali i sankcionisali, tako da se dokazanost nezakonitih radnji ne dovodi u pitanje. Ali kao u doba Aparthejda nad sindikatom i sindikalcem Brajovićem se sprovodi mobing i neviđeni pritisak na sve moguće načine. Lažno optužen, suspendovan i kažnjem u montiranom disciplinskom postupku, prisilno premještanje na drugo ponižavajuće radno mjesto, a sve zbog prijavljivanja nezakonitih radnji počevši od direktorice Radulović, pa zajedno sa njenim nepotističkim strukturama koje je pozicionirala i uhljebila, zahtjevaju alarmiranje svih domaćih i međunarodnih adresa.

Ovaj već uveliko javni problem nikako ne ide u prilog političkoj strukturi koja je delegirala ovakav kadar kao što je u Kliničkom Centru Crne Gore ili kod nas u našem bliskom iskustvu u Nacionalnim parkovima CG. Direktno smo mi iz našeg sindikata imali slične situacije u vremenu kada su na čelu Nacionalnih parkova bili kadrovi iz iste političke struje kao što Dr Marina Radulović. Šteta koju su za sobom ostavili nimalo nije bezazlena i mala.

Kroz laku medijsku dostupnost, kao i svima dostupne društvene mreže, građani Crne Gore brzo se informišu i donose mišljenje i stavove o svim bitnim organizacijama i subjektima. Ne može se ništa sakriti. Ovakvi pojednici i njihovi postupci ne samo da moraju izvorno da imaju posledice, već pored norme smjenjivosti, a u skladu sa početkom funkcionisanja procesno pravnih organa na čelu sa Specijalim tužilaštvom, očekuje se i doslovna primjena principa odgovornosti.

Balast i teg koji na svojim plećima sada nose politički subjekti koji delegiraju ovakve kontroverzne kadrove, uslovno ne moraju da bude prenešeni na resorne organe, u ovom slučaju Ministarstvo zdravlja. Tako da ovim putem apelujemo na Ministra zdravlja Dragoslava Šćekića da se oslobodi ovog balasta koji je nepotreban i koji može samo lančano praviti probleme, te neka se istim bavi Specijalno tužilaštvo.

Inenađujuće je ili je možda očekivano da se u situaciji kada sindikati treba da podržavaju svoje časne i stamene kolege, pogotovo kada su iz iste djelatnosti, isti ćute i nemaju namjeru da na bilo koji način budu solidarni. Ovakvi postupci su odlika sindikalnih aktivista koji su odani svakom rukovodstvu i vlasti i koji se na bave svojim opisom posla, već nasuprot gdje se može samo iz interesa, stavljaju se klipovi u točkove.

Kolegama iz Sindikata slobodnih radnika Kliničkog Centra i kolegi Slobodanu Brajoviću poručujemo da ne sumnjaju u pozitivan konačni epilog događaja, samo ostanite postojani i hrabri kao do sada.

Sindikat uprave i pravosuđa CG

Predsjednik

Rakočević Nenad     

786