SINDIKAT UPRAVE: NADLEŽNE INSTITUCIJE DA ZAŠTITE NAŠE RADNIKE

Reprezentativne sindikalne organizacije Uprave za gazdovanje šumama i lovištima upućuju javnu i oštru osudu povodom napada na čuvara šuma iz Područne jedinice Berane, koji se desio u srijedu veče, kada je naš radnik brutalno fizički i verbalno napadnut od strane kriminalne šumske mafije, prilikom pokušaja da zajedno sa svojim kolegama zaštiti šume od istih.

Osim ozbiljnih fizičkih povreda koje su mu šumokradice nanijele, prilikom napada, našem radniku je pričinjena i značajna materijalna šteta na privatnom vozilu sa kojim je išao na teren, u želji da na odgovoran i profesionalan način spriječi devastaciju crnogorskih šuma.

Sindikalne organizacije Uprave za gazdovanje šumama i lovištima podsjećaju javnost, a posebno nadležne organe, da je ovo samo jedan u nizu beskrupuloznih napada i prijetnji koje naši zaposleni, posebno u tom području preživljavaju. Naime, podsjećamo na ne tako davne slične slučajeve u Beranama: paljenja vozila ispred kuće našeg radnika, paljenja i uništavanja skidera onima koji su uslužno radili poslove za Upravu u cilju lagerovanja na sigurno bespravno posječene građe, svakodnevnih verbalnih, ali i fizičkih napada i prijetnji našim zaposlenim, konstantnog uništavanja njihove privatne imovine i sličnih gnusnih postupaka.

Potrebno je da naglasimo da i pored nedostatka ljudi na terenu i sredstava za obavljanje osnovnih poslova, požrtvovanje naših zaposlenih i dodatno angažovanje i van radnog vremena je za svaku pohvalu, posebno iz razloga što prvenstveno u ovoj područnoj jedinici na taj način dovode u opasnost sebe i svoje porodice, a sve u cilju zaštite crnogorskih šuma.

Na kraju, sindikalne organizacije Uprave još jednom najoštrije osuđuju ovaj napad i pozivaju nadležne organe, prvenstveno policiju i tužilaštvo, da po hitnom postupku reaguju i pronađu napadače na našeg radnika i u narednom periodu pruže jaču podršku našim radnicima prilikom borbe sa šumokradicama. Poručujemo da ne treba propustiti ovaj momenat, kada se krenulo u odlučnu borbu protiv šumarske mafije i baspravnih sječa, jer ovakva nehumana dešavanja pokazuju upravo nemoć i strah počinilaca ovih krivičnih djela, a način na koji djeluju ugrožavajući živote i imovinu zaposlenih Uprave ukazuju da smo im pogodili bolnu tačku. Iz tih razloga apelujemo na Vladu Crne Gore i sve nadležne institucije da nam pruže punu podršku u nastavku naše borbe protiv bespravnih sječa i uz dodatno angažovanje policije zaštite naše radnike i omoguće im da se osjećaju sigurnim pri odgovornom obavljanju svojih poslova, jer ovakvi nemili događaji više se ne smiju ponavljati.

Sindikalne organizacije Uprave za gazdovanje šumama i lovištima

130