У БАЊА ЛУЦИ ПОТПИСАНА ДЕКЛАРАЦИЈА О САРАДЊИ

Предсједници синдиката управе и правосуђа, те државних службеника и намјештеника земаља југоисточне Европе данас су у Бањалуци потписали Декларацију о сарадњи с циљем унапређења односа. 

Декларацију су потписали предсједници Синдиката управе Републике Српске Божо Марић, Синдиката државних службеника и намјештеника Федерације БиХ Самир Куртовић, Синдиката државних службеника и намјештеника у институцијама БиХ Лејла Чопељ, Синдиката управе Србије Његош Потежица, Синдиката управе и правосуђа Црне Горе Ненад Ракочевић и Синдиката управе и правосуђа Македоније Пецо Грујовски.

Марић је истакао да ови синдикати имају 85.000 чланова и да постоји више могућности за њихову успјешну сарадњу. 

„Синдикати су у претходном периоду сарађивали јер су имали потписану повељу. Међутим, повељом о сарадњу нису били обухваћени Синдикат управе Србије и Синдикат државних службеника и намјештеника у институцијама БиХ и зато смо препознали важност да и ова два синдиката буду укључена у регионалну сарадњу, што је предвиђено Декларацијом“, рекао је новинарима Марић.

Он је навео да социјални партнери у Републици Српској морају утврдити износ најниже плате у Српској.

Говорећи о формирању Фонда солидарности за дијагностику и лијечење болести дјеце у иностранству, Марић је оцијенио да је то хумано и квалитетно рјешење. 

Потежица је рекао да је сарадња синдиката у региону веома значајна за рјешавање питања важних за раднике.

„Сада ћемо заједнички наступати према социјалним партнерима да бисмо остварили боље услове за запослене раднике, што подразумијева радно-правни статус и материјална давања“, каже Потежица.

Прије потписивања Декларације одржана је конференција ових синдиката којој је присуствовала и министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић.

742

Ostavite komentar