ZA JAVNU UPRAVU NEMA UVEĆANJA PLATA, ZA DRUGE IMA

Vlada je na svojoj 10 sjednici održanoj 29.12.2023.godine donijela Odluku o uvećanju zarada za policijske službenike u iznosu od 10%, a u skladu sa njihovim kolektivnim ugovorom.

Zvanično saopštenje Vlade glasi „Donijeta je Uredba o izmjeni Uredbe o grupama poslova i koeficijentima za zarade policijskih službenika. Uredbom se uređuju grupe poslova i koeficijenti za zarade policijskih službenika zavisno od kvalifikacije obrazovanja, složenosti poslova, odgovornosti i drugih elemenata bitnih za vrednovanje određenog posla. Koeficijenti se uvećavaju 10 %, čime će se omogućiti  primjena odredaba Kolektivnog ugovora za zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova i poboljšati materijalni status polciijskih službenika, što će dovesti do veće profesionalnosti i posvećenosti u vršenju policijskih poslova i poboljšanja rezultata rada Uprave policije, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova.“

Čestitamo službenicima Uprave policije na zasluženom uvećanju, ako bi se realno cijenilo, uvećanje za ovu vrstu poslova moralo je biti mnogo veće, nadamo se da će se po ugledu na policiju i zatvorskim policajcima veoma brzo uvećati zarada.

Postavlja se logično pitanje, ako su Premijer Spajić i Ministar finansija Vuković javno izjavili da nema selektivnog uvećanja zarada, kako sada za 4 do 5 hiljada policajaca ima sredstava po tom osnovu.

Poštovane koleginice i kolege, svi radnici ove napaćene zemlje, sada se i zatvorenih očiju vidi sva neozbiljost, obmane i nezakonito postupanje ove trenutne vlasti. Za veoma kratko vrijeme navukli su ogromno socijalno nezadovoljstvo, prvenstveno ne poštujući zakone i propisane norme, a onda i nastavljajući sa praksom prošlih vremena u vidu podjela, kao i kada su obećanja i obmane bili glavni argumenti vođenja socijalne politike.

Za ovakvu situaciju nezadovoljstva je kriva čitava vladajuća koalicija, jer gospoda iz Pesovih koalicionih partija takođe svojim postupanjem, odnosno nepostupanjem podržavaju nepoštovanje zakona, podjele, lažna obećanja i obmane.

Da li sada da se nadamo da će policija opet biti represivni aparat u službi vlasti, kako bi se silom gušilo nezadovoljstvo u ovom slučaju nas radnika Crne Gore. Da li se selektivnim odnosom misli postići međusobna netrpeljivost, trenutno prema našoj braći policajcima, sigurno neće uspjeti, jer od dobra naše policije i nama ostalima može biti samo dobro.

Pozivamo sve zaposlene javne uprave, pozivamo sve radnike Crne Gore da se spremaju za iskazivanje nezadovoljstva prema ovoj nenarodnoj Vladi u prvim danima naredne godine. Dvanaestog Januara zakazana je Skupština Sindikata uprave i pravosuđa CG, gdje će se donijeti veoma bitne odluke i koja će definitivno imati veliki uticaj na dalja dešavanja radničkog pokreta u Crnoj Gori. Građani su izabrali promjene, ali ne ovakve promjene koje podsjećaju na obrasce.

Izabrani političari Crne Gore su izabranani da slušaju glas naroda, da hodaju putem kojim ih mi usmjeravamo, nisu izabrani da nepoštuju zakone, da dijele radnike i obmanjuju narod.

Kakva se to poruka šalje svima kada se u novu 2024 godinu ulazi sa svim ovakvim teretima nametnutim za par mjeseci bitisanja.

Predsjednik SUPCG Nenad Rakočević

839