ZLOUPOTREBE BIVŠEG SINDIKALCA U NPCG

Sindikat uprave i pravosuđa pozvao je direktoricu Javnog Preduzeća Nacionalni Parkovi Crne Gore (JPNCG), Azru Vuković, da ispita na koji način se raspodjeljuje sindikalna članarina u tom preduzeću, koja, kako su kazali, nije u saglasnosti sa zakonskim normama.
Predsjednik Sindikata, Nenad Rakočević, ocijenio je da sindikalizam, odnosno generalno sindikat u Crnoj Gori, nije mnogo poštovan i na cijeni.
Glavni razlog za to su, kako smatra, pojedinci iz prošlosti, a i sadašnjosti, koji su zloupotrebljavali poziciju, radili nezakonite stvari ili bili pasivni, letargični i nijesu radili svoj posao kako treba.
„Nažalost, takvih primjera imamo i danas“, naveo je Rakočević u saopštenju.
Prema njegovim riječima, primjer zloupotreba postoji u JPNCG, gdje je njihovom predsjedniku Sindikata mandat istekao 2012. godine.
„On je nezakonito raspolagao potpisom, pečatom, funkcijom i još mnogo čim drugim sve do skoro“, kazao je Rakočević.
Kako je rekao, nelegitimni predsjednik je, kada su se zaposleni organizovali i sami inicirali pokretanje izbora, organizovao formiranje novog sindikata gdje je prvi potpisao pristupnicu, a, sa druge strane, ugasio nezakonito žiro račun i ušao u proceduru gašenja starog letimnog sindikata. 
„Isti bivši predsjednik je obmanom i lažima davao zaposlenima pristupnice za novoformirani sindikat govoreći da je je u pitanju stari. Takođe služeći se obmanama, lažima i prevarama zloupotrijebili su delegate koji su regularno izabrani u proceduri izbora smjene starog nelegitimnog predsjednika“, naveo je Rakočević.
On je rekao da je grupa zaposlenih koja se obratila za pomoć Sindikatu uprave i pravosuđa podnijela prijave i pokrenula zakonsku proceduru za ispitivanje finansijskog poslovanja bivšeg predsjednika zbog sumnji u finansijske malverzacije i nepostojanje dokumentovanog pokrića.
Rakočević je najavio da će i Sindikat na čijem je on čelu podnijeti prijavu zbog nezakonitog raspolaganja sredstava članarine od bivšeg predsjednika Sindikata, čim dobije precizne podatke koji su traženi od Vuković.
„Pozivamo Vuković da dobro vodi računa o nezakonitim stvarima koje se dešavaju pod krovom kuće na čijem je ona čelu i da ispita na koji način se vrši raspodjela članarine, jer trenutno nije u saglasnosti sa zakonskim normama“, poručio je Rakočević.
On je saopštio da će o svemu ovome biti obavješteno nadležno Ministarstvo i tražiće se njegova reakcija ukoliko se stvari ne dovedu zakoniti red.
Rakočević je rekao da problem imaju i zaposleni u Upravi za imovinu, gdje je prosječna visina ličnog dohotka 240 eura.
Kako je kazao, taj novčani problem ne bi bio toliko interesantan da oni državni funkcioneri koji su sebi prošle godine Zakonom o zaradama uvećali zaradu i do 90 odsto, nijesu svakodnevno u kontaktu sa tim zaposlenima. 
„Kada im isti donesu kafu i sok, što inače rade svakodnevno kao dio radnih obaveza, neka ih pogledaju u oči i pitaju kako je to živjeti od vazduha, jer 240 eura nije dovoljno ni za vazduh, a sada im se još oduzima i minuli rad“, naveo je Rakočević.
On je upitao te državne funkcionere „da li imaju osjećaja, razumiju li probleme koji ovi ljudi imaju i da li misle da im se treba uvećati ova bijedna plata što hitnije, jer su im to i obećali prošle godine kao prioritet“.

667

Ostavite komentar