BEGOVIĆEVE ODLUKE OCIJENJENE NEZAKONITIM

Povodom namjere v.d. direktora Uprave za sport i mlade da novim Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta eliminiše 40 % zaposlenih, ispred Sindikata Uprave za sport i mlade predsjednici Savo Rašović i Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević ističu da su sindikati uspjeli da dokažu da je prvi pokušaj v.d. direktora da po kazni dio službenika, među kojima su i dvije trudnice uputi na rad u Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, pod izgovorom povećanog obima posla u tom organu, bio nezakonit jer to sada potvrđuje i nalaz upravne inspekcije koji je upućen službenicima prije par dana.

Navodimo objektivnost i profesionalnost rada upravne inspekcije u pomenutom slučaju, koji je za svaku pohvalu, a koji je i bio i motiv više da se nastavi borba za elementarna prava zaposlenih, a to je pravo na rad i dostojanstven rad, povodom namjere za upućivanjem u drugi organ, kao i kod pokušaja otpuštanja skoro polovine zaposlenih.

U obavještenju Upravne inspekcije upućenom službenicima Uprave za sport i mlade, navodi se da v.d. direktora Marko Begović predmetne odluke nije donio u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, kao i da službenici nijesu pozvani da se izjasne o okolnostima zbog kojih su upućeni u drugi državni organ, ali i da odluka ne sadrži ni uputstvo o pravnoj zaštiti.

Posebno zabrinjavajuća je ocjena da odluka o „upućivanju“ u drugi organ državnog službenika koju je donio Marko Begović, po ocjenama Upravne inspekcije, ni ne postoji u Zakonu o državnim službenicima i namještenicima.

Iz navedenog se jasno zaključuje da je v.d. direktora Marko Begović želio da kroz pravnoj praksi nepoznata akta, na silu, nevješto i uz grubo kršenje Zakona o državnim službenicima i namještenicima, eliminiše dio službenika ovog organa, ali u tom naumu nije uspio. Usled ovakvih grubih primjera nelogičnih grešaka, postavlja se pitanje kompetencija i stručnosti ovog starješine organa.

Poslije neuspjelog prvog pokušaja koji je, vidimo i nezakonit, odmah je v.d. direktora posegnuo i za drugim pokušajem kroz ukidanje 40% radnih mjesta. Podsjećamo na primjere dvije trudnice, a iz rukovodstva Uprave za sport i mlade, navedeno je da su pojedini zaposleni sami sebe diskvalifikovali jer su pošli na bolovanje, što takođe ne poznaju pozitivni zakonski propisi.

Još jednom javno ističemo nelogičnost poteza v.d. starješine Begovića, gdje u jednom trenutku prima u svoj organ zaposlene koji su upućeni iz resornog ministarstva Vesne Bratić, što znači da postoji potreba za radnim mjestima, a u drugom trenutku smatra da ima viška zaposlenih.

Cijenimo da je više nego jasno i javnosti, a i nadležnim organima pravi razlozi izrade nove sistematizacije Uprave za sport i mlade i čvrsto vjerujemo da se neće dozvoliti da pravni egzibicionizam kojim v.d. direktora Uprave za sport i mlade ruši kredibilitet ovog organa prođe na adresama na kojima se odlučuje o sudbinama dugogodišnjih službenika Uprave.

752