Potpisan sporazum između Sindikata i Ministarstva finansija

Prvi put u državi potpisan je Sporazum pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova, a povodom postupka za kolektivno rješavanje radnog spora za zaposlene u Sudovima i Tužilaštvima Crne Gore. Sporazum su potpisali predstavnici Sindikata uprave i pravosuđa CG koje je zastupalo zaposlene i Ministarstva finansija koje je zastupalo Vladu CG, saopšteno je iz sindikata.

Kolektivni spor je pokrenut iz razloga neisplaćivanja dodataka na zarade za dežurstva i pripravnost zaposlenih u pravosuđu Crne Gore.

“Kako bi se izbjegli ogromni troškovi koji bi bili izavani velikim brojem tužbi, predstavnici Sindikata su postigli dogovor sa Ministarstvom finasija kao predstavnikom Vlade, prvensteno povodom donošenja privremene Odluke o visini dodataka za pripravnost i dežurstva, a onda naknadno usaglasili i potpisali sporazum za neisplaćivanje navedenih dodataka za period od šest mjeseci”, navodi se u saopštenju.

Trajno rješenje za isplatu pomenutih dodataka je već usaglašeno kroz aktuelne pregovore izmjena i dopuna Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa, a sama vrijednost kolektivnog spora iznosi preko 700 hiljada eura.

1.183