ČESTITKA povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada

Prvi Maj, međunarodni praznik rada slave svi radnici svijeta, pa bi trebalo da ga slave i radnici Crne Gore. Međutim, radnici u Crnoj Gori imaju veoma malo razloga za slavlje. Ogromna većina zaposlenih u Crnoj Gori radi u privatnom sektoru, a dobro je poznato kakvi su generalno uslovi za rad kod privatnika. Osim robovlasničkih uslova za rad, najvažnije je da se prema radnicima njihovi poslodavci ne odnose sa dužnim poštovanjem kao prema ljudima. Posebno ističemo neuvažavanje poslodavaca prema ženama radnicama, kao prema majkama i sestrama, odnosno prema nježnijem polu.

Ako se očekivalo da su nešto mnogo bolji uslovi zaposlenih kod države kao poslodavca, veoma bi se pogriješilo jer su plate u javnom sektoru veoma male a uslovi za rad i količina rada iz godine u godinu su sve nepovoljniji.

Sindikat uprave i pravosuđa Crne Gore apeluje na odgovorne u državi, na Vladu Crne Gore da konačno pogleda u pravcu građana radnika kao najvažnijeg segmenta našeg društva, koji osim što moraju na svojim plećima da nose svoja domaćinstva, odnosno generalno teret države, oni su na mjestima na kojima rade najčešće izrabljivani do granica krajnjih izdržljivosti.

Ipak i pored svega navedenog sa nadom u boljitak radnih i socijalnih uslova svim radnicima Crne Gore, svim radnicima svijeta želimo sretan 1. maj, međunarodni praznik rada.

519

Ostavite komentar