Dragović: U NPCG zaposleni primaju po 250 i 380 eura, pod hitno usvojiti kolektivni ugovor

Ako se prosječna državna zarada uporedi sa platama zaposlenih u Nacionalnim parkovima Crne Gore dolazimo do frapantnih činjenica. U ovom Javnom preduzeću sa 300 zaposlenih visoka stručna sprema ima 380 eura neto zaradu, dok je neto zarada srednje stručne spreme 250 eura. Neka neki maestro uspije izvesti pozitivno jednu porodicu mjesec dana sa ovolikim primanjima, saopštila je predsjednica sindikalne organizacije Nacionalnih parkova Jelena Dragović.

 – Poslednjih dana u javnosti aktuelna je tema o visini, odnosno prosječnoj zaradi u Crnoj Gori koja zvanično iznosi 530 eura. Postavlja se pitanje da li jedna četvoročlana porodica može da preživi mjesec dana sa iznosom prosječne zarade, a onda odmah slijedi i odgovor da ne može, odnosno prijeko je potreban još jedan dodatni izvor prihoda – navela je ona.

Dragović je upitala zašto je ovo preduzeće zaboravljeno od države, pa već 11 godina nema uvećanja plata?

– Zašto se kotira kao jedna sa većim procentom potencijalno koruptivnih pojedinaca? Zašto se na oglase ne javljaju najstručniji i najkompetentniji kadrovi. Zašto se ova ustanova, sa toliko potencijala i važnosti, maćehinski tretira kako od prošlih, tako i od ove sadašnje Vlade – pita ona.

Podsjetila je da kolektivni ugovor JPNPCG kroz koji su regulisane visine zarada primjenjuje se još od 2011 godine.

 – Relativno novo rukovodstvo sindikata ove ustanove je od 2016 godine u stalnim nastojanjima i pritiscima prema nadležnima da se potpiše novi Kolektivni ugovor kroz koji bi uvećali ove najmanje zarade u Crnoj Gori. Krajem 2020 .godine i početkom ove obnovljeni su zahtjevi prema resornom Ministarstvu ekologije, urbanizma i prostornog planiranja, naslovljeni na ministra Mitrovića o usvajanju predloga novog Kolektivnog ugovora sa uvećanim koeficijentima. Očigledno da su njima važnije druge stvari od preživljavanja gladnih radnika Nacionalnih parkova, a onda se čude bivše i sadašnja Vlada CG i ministar Mitrović otkud tolika korupcija u ovoj toliko značajnoj ustanovi – navodi ona.

Dragović je upitala šta se može očekivati od jednog nadzornika i njegovih 250 eura, koji po suncu, snijegu, kiši, vjetru mora da radi u uslovima ispod svakog ljudskog dostojanstva.

 – Sindikalna organizacija Nacionalnih parkova CG će ubrzo još jednom poslati na usvajanje poslednji predlog Kolektivnog ugovora, gdje očekujemo da će, bez opravdanja da nema sredstava, isti biti bezuslovno prihvaćen, jer svaka druga verzija posmatraće se iz ugla zle namjere prema JPNPCG i njeni radnicima i u suštini glavni krivac za loše sadašnje i buduće stanje bit će na odgovornosti nadležnih institucija – istakla je ona.

Dragović je dodala da je sadašnje rukovodstvo sindikata je u svoj svojoj moći sa kojom je raspolagalo, ulagalo sve ovo vrijeme nadljudske napore, čak su trpjeli lične represije, pritiske, mobing, kako bi se poboljšalo materijalno i socijalno stanje radnika, a to će činiti i u budućnosti bez obzira na sve.

 – Bivša uprava na čelu sa Elvirom Klicom u nama je vidjela neprijatelja, formirali su žuti “direktorov” sindikat, a sadašnje rukovodstvo nas je do juče gledalo na isti način i takođe sebi prisvojilo sindikat Elvira Klice. U isčekivanju boljih trenutaka za zaposlene u Nacionalnim parkovima, pozivam sve kolege iz preduzeća da budu jedinstveni u nastojanjima da sebi omoguće bolje uslove rada, jer je rukovodstava do sada bilo dosta i biće novih još više, a mi radnici ostajemo tu jedni sa drugima i sa zajedničkom mukom – zaključila je ona.

izvor: dan.co.me

1.031