Generalni štrajk ako Vlada ne odustane od ponižavajućih rješenja za radnike

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata CG Srđa Keković poručio je jutros ministru rada Kemalu Purišiću i predstavnicima Vlade da će dvije vodeće sindikalne organizacije u Crnoj Gori organizovati proteste ili generalni štrajk, ako predlagači izmjena i dopuna Zakona o penzijsko invalidskog osiguranju ne odustanu od namjere da ozakone nova ponižavajuća rješenja za radnike.

„Pokrenućemo najprije peticiju za održavanje držanog referenduma na kojem bi se građani izjasnili o nekoliko kljulnih pitanja. Ako Skupština ne raspise referendum, dvije sindikalne centrale (USSCG i SSS CG) su odlučne da primjene dva mehanizma sindikalne borbe: proteste ili generalni štrajk. U ovom trenutku smo bliži generalnom štrajku”, saopštio je Keković tokom veoma posjećene debate o Nacrtu izmjena i dopunama Zakona o PIO, u staroj zgradi Vlade, koji je na javnoj raspravi do 19. septembra.

Debati je pored ministra Purišića i njegovog zamjenika Jova Pajovića, prisustvovala predstavnica Ministarstva finansija Nina Vujošević, predsjednica Unije poslodavaca Svetlana Vuksanović, članovi sindikata USSCG i SSS CG, predstavnici Radničke partije, Partije penzionera invalida i restitucije itd.

Predrag Spasojević, predsjednk Sindikalne organizacije ZIKS-a kazao je da su članovi sindikata u Radnoj grupi na izradu teksta ovog zakona imali ponižavajuću ulogu jer predstavnici Vlade nijesu željeli da prihvate ni najmanje primjedbe na Nacrt.

„Moram da vam kažem da je nas više. Imate pogrešnu predstavu. Ima nas koji ćemo se boriti i ovo vam nećemo dati“, poručio je Spasojević burno pozdravljen aplauzima prisutnih.

Način na koji predstavnici vlasti pokušavaju da nametnu nova zakonska rješenja Spasojević je uporedio sa kuvanjem žabe stavljanjem u hladnu vodu, s tim što žaba, na kraju, neće znati da je skuvana.

„Svaki četvrti među nama prisutnima ovdje neće doživjeti penziju ako se usvoje ova rješenja. To je sigurno“, naglasio je Spasojević.

648

Ostavite komentar