Sindikat uprave i pravosuđa pisao Markoviću: Preispitajte rad Elvira Klice

Sindikat uprave i pravosuđa Crne Gore, uputio je otvoreno pismo premijeru Dušku Markoviću, kojim traže da se preispita rad direktora JP Nacionalnih parkova Elvira Klice, jer je protiv njega podnešena krivična prijava SDT zbog više mogućih krivičnih djela. Ovim putem traže njegovu ostavku, pošto je, kako tvrde, više puta zloupotrebio svoju funkciju i oštetio preduzeće kojim rukovodi.

Njihovo otvoreno pismo prenosimo u cjelosti:  

S obzirom da ste javno izjavili da će svi funkcioneri snositi odgovrnost kada se utvrdi da nanose štetu budžetu, smatramo da upravo sada imate priliku da realizujete rečeno.

Do sada nismo imali tu čast da vidimo kako neki od funkcionera odgovara zbog svojih nezakonitih radnji u toku mandata. Uglavnom bi se postupci pokretali dosta vremena nakon mandata, a onda je kasno, šteta je nastala.

Konkretno radi se o direktoru JPNPCG Klica Elviru i njegovom nezakonitom postupanju. Protiv dotičnog gospodina podnešena je krivična prijava Specijalnom državnom tužilaštvu zbog mogućih više krivičnih djela. Da su sumnje koje su iznešene u krivičnoj prijavi tačne ide u prilog javno priznanje preko medija u odgovoru na pitanja novinara Vijesti ( portal 01.08.2018.).  Samo ovo je dovoljno da se smijeni sa mjesta direktora i da se preispita njegov rad, odnosno ima li i drugih nezakonitih radnji. Umjesto da se smijeni direktor, suspenduje se predsjednica Sindikalne organizacije, član Upravnog odbora i stručni saradnik za šumarstvo Dragović Jelena, nad kojom se u kontinuitetu sprovodi mobing. Pitamo se zašto? Na primjer, zaposleni Purišić Adis, Šarkinović Nedžad, Pupović Irma i Osmančević Mirza su pravosnažno kažnjeni od strane Suda za prekršaje Bijelo Polje – Odjeljenje Plav, dok je zbog njihovih djela kažnjeno i javno preduzeće u iznosu od 500 eura, a protiv imenovanih NIJE POKRENUT disciplinki postupak, a  Osmančević Mirza krivično optužen i osuđen prvostepeno za drugo djelo i po našim saznanjima smiješi mu se nova krivčna prijava, a Klici ne pada na pamet da pokrene protiv njega disciplinski postupak. U tim postupcima se kao svjedok pojavljuje Rugovac Denis, protiv koga Klica pokreće disciplinski postupak i ekspresno mu uručuje otkaz. ZAŠTO?

Za potrebe vođenja postupaka Klica angažuje advokata Radulović Milana ( vjerovatno je to taj dil sa advokatima o kome ste vi pričali, a mi tad nismo razumijeli) kojeg plaća, po našim saznanjima 500 eura mjesečno, novcem od građana Crne Gore, iako ima 9 pravnika u preduzeću a postoji i lista članova disciplinskih komisija Uprave za kadrove, Zaštitnik imovinskih prava države Crne Gore i brojni pravnici u državnim institucijama ( 500.00 € x 12= 6000.00 € : 126.00 € = 47.61 NAJNIŽIH CRNOGORSKIH PENZIJA), i kojem ne pada na pamet da postupa u skladu sa pravilima struke, zakonom i moralom, već po instrukcijama Klice, kako ne bi ugrozio svoj siguran prihod. Sa njim se dogovara kako će koga kazniti i prije samog vođenja postupka, a kada utvrdi da nema krivice onda postupa po nalogu Klice (imamo dokaze za to).

Boli Klicu što se nije mogao realizovati ugovor o eksplotaciji šume u NP Prokletije sa (po našim saznanjima njegovim bliskim rođakom) firmom WOOD PROCESING Rožaje. Očigledno je imao direktne koristi, kada je morao nekoga kazniti zbog toga. Naime, kupac je uzeo koncesiju i potpisao ugovor misleći da će moći da sječe šta je zamislio, ali inspektori Uprave za inspekcijske poslove su ga upozorili će odgovarati ako bude tako postupao, te je isti odustao od ugovora, iako je uplatio 10000.00 €. Prije potpisivanja ovog ugovora Klica angažuje komisiju od 4 člana i to Brajušković Darka, Stijepović Slobodana, Jeknić Saše i Dragović Jelene, a samo nju krivi zbog propasti ugovora, ZAŠTO??? ZATO što nije htjela da mu pomogne u daljem planu između njega i rođaka. Zar nisu zajedno radili u komisiji? Takođe, u druge dvije tačke je zajedno sa Slobodanom Stijepovićem (takođe stručnim saradnikom za šumarstvo) obavljala svoj dio posla, odnosno doznaku i to što je ona upisivala, a kolega udarao čekić na stabla, zar nisu trebali da zajedno odgovaraju? Ne! On nije član Upravnog odbora, nije predsjednik sindikata!

Kako postupak teče konstantno saznajemo nove zloupotrebe, pa bi trebali da ispitate mogućnost zloupotrebe izbjegavanja Zakona o javnim nabavkama. Naime Klica sklapa ugovore sa rožajskim firmama direktnom pogodbom na način što za jedan posao od 35.000 eura koji bi morao da ide na tender, dijeli posao na više segmenata, pa potpisuje sedam ugovora vrijednosti do 5.000 eura. Sumnjamo da od takvog namještanja poslova ima direktnu korist.

Pošaljite u JPNPCG sve potrebne inspekcije i utvrdite zakonitost rada i trošenja državnog novca, reagujte kao prvi čovjek u državi odgovoran za sprovođenje zakona i da napokon vidimo da smo jednaki pred zakonom sa funkcionerima. Spriječite štetu, dalju štetu, jer je već po našim saznanjima 1700.00 € + 3800.00 € + 6000.00 €+ 35000.00 € +500.00 € = 47.000 eura evidentne štete po JPNPCG, a potencijalnoj nema kraja.

O svemu ovom treba da raspravlja Upravni odbor JPNPCG, ali predsjenica odbora ga ne zakazuje iz njoj znanih razloga (možda se čeka da advokat plaćenik da otkaz članu UO).

Znamo da postoje mnogi razlozi zašto ne možete sprovesti sve u skladu sa zakonom, ali država u sprovođenju zakona treba da bude jača od uskih interesa pojedinaca kao što je Klica i drugi slični njemu.

Odnosom prema ovom slučaju pokazaćete da li ste samo deklarativno izjavili da će funkcioneri snositi odgovrnost ili ste stvarno posvećeni napretku i zaštiti Crne Gore od neodgovornih pojedinaca.

654

Ostavite komentar