Ilibašić: Nalogodavce i izvršioce napada na Đuričkovića što prije uhapsiti i procesuirati

Predsjednik Sindikalne Organizacije UIKS-a Milan Ilibašić obratio se javnosti povodom napada na njegovog kolegu Gorana Đuričkovića na čiju porodičnu kuću je bačena eksplozivna naprava velike razorne moći.

„Naprava je bila te jačine i snage da su popucali svi prozori, gelera je bilo u svim prostorijama, čak su padali i plafoni. Ovo nije bilo samo zastrašivanje našeg kolege, već slobodno možemo reći pokušaj ubistva njega ili nekog od njegovih članova porodice“, kazao je Ilibašić.

Ovo, podsjeća on, nije prvi slučaj napada na službenike UIKS-a ali su se, kako je rekao, nadali poslije posljednjeg napada na njihovog kolegu Predraga Spasojevića (koji se desio u decembru prošle godine) da će nadležne institucije obratiti više pažnje na zaposlene u UIKS-u i da neće dozvoliti da se takve stvari više ponove.

„Tada smo organizovali i proteste i jaku medijsku kampanju da javnost što više bude upoznata sa tim slučajem, jer smo smatrali da je reakcija nadležnih institucija bila dosta blaga. Nadležne institucije su nakon toga uhvatile i procesuirale počinioce tog zločina, čime su pokazale da imamo ljude koji znaju da rade svoj posao“, istakao je Ilibašić.

Napominje i da je tada na protestu rekao da očekuje od nadležnih institucija da se ubuduće kada je rasvjetljavanje napada na službenike UIKS-a ponašaju kao da se radi o njima.

„Smatram da su napadi na službenike UIKS-a, u stvari napad na svakog pojedinca koji radi u državnoj upravi i koji je zbog svog posla izložen nekoj vrsti opasnosti. Zato želimo ovim putem da apelujemo na sve nadležne državne organe da što prije rasvijetle ovaj slučaj, jer smatramo da su pokazali da to mogu, i da izvršioce i nalogodavca što prije uhapse i procesuiraju“, poručio je Predsjednik Sindikalne Organizacije UIKS.

Naglasio je i da se ovakve stvari često dešavaju jer je, prema njegovim riječima, kaznena politika u našem krivičnom zakoniku očigledno loša.

„Smatramo da bi trebalo da se službenici UIKS-a, kao i naše kolege iz drugih bezbjednosnih struktura kroz krivični zakonik posebno prepoznaju zbog poslova kojima se bave i da kazne za sve vrste napada na njih budu veoma visoke. Smatramo da bi se na taj način značajno smanjio broj ovih napada“, zaključio je Ilibašić.

317