ИМПЕРАТИВ – УКЉУЧИТИ МЛАДЕ У СИНДИКАТ

На Козари је претходна три дана одржана регионална љетна школа младих синдикалних лидера под покровитељством Фонда за западни Балкан.

Укључивање младих у синдикат и враћања синдикализму некадашњег сјаја приоритетан је задатак младих синдикалних лидера, закључак је скупа на Козари синдикалних руководилаца управе и правосуђа из Републике Српске, Србије, Црне Горе и Македоније.

Предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић рекао је да синдикалним лидерима недостаје неформално образовање које се стиче кроз радионице каква се овог викенда одржава на Козари за 32 учесника из четири земље.

„Сви они имају формално образовање, али овдје на конкретним примјерима уче како реаговати у одређеним ситуацијама, како спријечити и ријешити проблем ако до њега дође. Наш основни циљ и задатак је да оспособимо што више младих синдикалних лидера и да их едукујемо за синдикални рад“, рекао је Марић Срни.

Игор Живковић из Синдиката упрве Србије рекао је да су овакве едукације потребне управо из разлога синдикалне неактивности међу младима и да треба анимирати што више младих да препознају значај синдиката.

„Млади се све више одлучују да не учествују у раду синдикалних организација већ да самостално потписују уговоре с послодавцима, а посљедица је да немају адекватну правну заштиту и савјете за заштиту права регулисаних законом“, рекао је Живковић.

Предраг Спасојевић из Синдиката управе и правосуђа Црне Горе рекао је да је проблем који тишти синдикализам, не само у регији, него у цијелом свијету, то што млади или напуштају синдикате или им не приступају.

„Циљ ове школе је да укључимо младе као што је некад било. Ми покушавамо да на тај начин вратимо синдикализам на старе стазе. Раније је учлањење у синдикат практично било `по дифолту`: кад се запосли постаје члан синдиката“, навео је Спасојевић.

Он каже да је тада био потпуно другачији амбијент – није било ни синдикалног плурализма нити је учлањење било добровољно, а данас је то на потпуно другачијем основу и за чланство се мора борити.

Бојан Трипуноски из Синдиката управе и правосуђа Македоније рекао је да се у овој држави тренутно преговара о новом општем колективном уговору будући да овај документ није мијењан од 2005. године.

„Имамо добар социјални дијалог након промјене власти. Тренутно преговарамо са министарствима, а с друге стране радимо на подмлађивању чланства јер је просјек око 50 година“, навео је Трипуноски.

738

Ostavite komentar