IN MEMORIAM – Velizar Čađenović Čađo

Juče je iznenada u svojoj 71. godini u Baru preminuo Velizar Čađenović Čađo.

Velizar Čađenović rođen je u Podgorici 1950. godine, gdje je završio srednju građevinsku školu. Fakultet Zaštite od požara završio je u Novom Sadu. Prvo zaposlenje mu je bilo u SUP-a na mjesto inspektora ZOP-a. Sedamdesetih godine prelazi u Vatrogasni Savez TARA CG na mjesto generalnog  Sekretara. U to vrijeme je bio član predsjedništva Vatrogasnog Saveza Jugoslavije u nekoliko mandata.

Bio je dugogodišnji član organizacionog odbora poznatog i nadaleko priznatog Savjetovanja iz oblasti Zaštite i spašavanja, koji se ogranizovao svake druge godine u Novom Sadu. To je bio najznačaji skup iz oblasti zaštite, na kome su učestvovali najpoznatiji stručnjaci iz te oblasti iz čitavog regiona. Pozivan je da ušestvuje na svim značanim skupovima regionalnog karaktera na kojima je objavio i značajan broj stručnih radova. Naročito je bio značajan njegov rad na temu Zaštita i spašavanje od pošara u tunelima, sa posebnim osvrtom na tunel Sozina.

Iz Vatrogasnog Saveza prelazi u Bar na mjesto Komandira Vatrogasne jedinice, u kojoj ostaje sve do penzionisanja 2018. godine. U tom periodu izgradio je savremeni vatrogasni dom u Baru, a opremanjem i obukom za vatrogasece stvorio je najbolju Vatrogasnu jedinicu u Crnoj Gori.

Značajan je njegov doprinos u radu na profesionalnom organizovanju Vatrogastva a posebno u onim sredinama gdje nije postojalo nikakvog organizovanog oblika ZOP-a. Zalagao se da se u svakoj opštine izgradi Vatrogasni dom, gdje je u nekoliko slušajeva i sam učestvovao u izgradnji, kroz izradu projekata i predlaganju stručnog rješenja.

Bio je izuzetno poštovan od svih kolega i vatrogasaca u Croj Gori, bio rado viđen gost u svim Vatrogasnim jedinicama. Ništa nije bila manja njegova popularnost u regionu, gdje je bio ostvario izuzetnu saradnju sa Vatrogasnim savezima Srbije, Slovenije, Hrvatske.

U dva mandata je bio je član Upavnog odbora Inženjerske Komore crne Gore. Bio je ovlašćeni projektant iz oblasti ZOP-a, gdje se posebno zalagao da se prilikom izgradnje objekata maksimalno ispoštuje mjere ZOP-a.

Predsjednik Strukovnog odbora vatrogasaca-spasilaca Crne Gore

Ratko Pejović

1.539