Incidenti u podgoričkoj Službi zaštite koji se pokušavaju zataškati

Povodom niza incidenata koji su se desili tokom prethodne sedmice u kojima je ugrožena bezbjednost vatrogasaca-spasilaca podgoričke Službe zaštite i spašavanja, u kojima je jedan vatrogasac povrijeđen i hirurški obrađivan a većina njih zastrašivana raznim uvredama i prijetnjama, obaviještavamo javnost da se ovi slučajevi pokušavaju zataškati od strane odgovornih lica, jer povodom ovih incidenata do sada nijesu sačinjene nikakve službene zabilješke niti je veći broj NN lica koji su ih izazvali procesuiran.

Iako su se za samo pet dana dogodila četiri incidenta od kojih je svakako najteži napad radnika „Čistoće“ na vatrogasce stacionirane na punktu bivše fabrike „Radoje Dakić“, niko od nadležnih nije našao za shodno da zabilježi ovaj slučaj i zatim preduzme mjere zaštite svojih podređenih. Naprotiv, šef ZOP-a Lazar Čađenović je dolaskom na lice mjesta najprije osujetio  dolazak policije a zatim nezakonito udaljio radnike „Čistoće“ sa mjesta događaja, odmah po saznanju da je poziv policiji ponovljen. Nakon toga, ulazi u raspravu sa kolegom Blečić koji ga proziva za nezakonite radnje. Nakon prigovora kolege Blečića, Lazar Čađenović nasrće na njega a fizički kontakt sprečavaju Blečićeve kolege sa punkta. Naravno, starešina organa pokreće disciplinski postupak protiv Blečića zbog upućenih  riječi opomene Čađenoviću ali ne pokreće disciplinski postupak i protiv Lazara Čađenovića zbog nezakonitih radnji i nasrtaja na kolegu Blečića, što je i zabilježeno putem nadzornih kamera sa obližnjih magacina preduzeća „Namos“.

Već sjutradan nastavljaju se incidenti u Službi zaštite, sada novim nasrtajem Lazara Čađenovića na drugog kolegu vatrogasca-spasioca, a ovaj događaj se odvijao u garaži vatrogasnog doma na Starom Aerodromu pred većim brojem vatrogasaca. Incident  je takođe zabilježen putem kamera, ali starešina organa ni ovom prilikom ne pokreće disciplinski postupak protiv Lazara Čađenovića.

Treći incident se desio već naredne noći kada je ekipa vatrogasaca prilikom intervencije na gašenju požara kamenovana na Koniku. Tom prilikom je jedan od vatrogasaca povrijeđen kamenom u slijepoočnicu i on je odmah upućen na hiruršku obradu. Naravno, sve se zataškava i ne sačinjava se nikakva zabilješka ni o ovom incidentu.

Četvrti incident se desio 06. septembra takođe u noćnim časovima i na prostoru Konika, kada je ekipu vatrogasaca prilikom intervencije na gašenju požara, kamenjem zasula grupa mještana. Samo zahvaljujući intervenciji policije, koju ovoga puta Lazar Čađenović nije uspio da onemogući u vršenju svoje dužnosti, vatrogasci su uspjeli da se nepovrijeđeni vrate zaobilaznim putem u jedinicu.

Sa obzirom na to da o ovim događajima, osim velikog broja svjedoka, video zapisa sa kamera, odgovornih lica u MUP i HMP, postoje još i pojedinačni video zapisi i fotografije sa konkretnih događaja – naš  strukovni sindikat vatrogasaca traži od odgovornih u Službi zaštite Glavnog grada da pod hitno sačini službene zabilješke o pomenutim događajima i o tome obavijeste sindikalne predstavnike vatrogasaca i ukupnu javnost.

Smatramo da je zaustavljanje daljih incidenata u kojima su ugroženi isključivo vatrogasci-spasioci, jedino moguće zaustaviti odgovornom pristupu nadležnih u Službi a ne i ni u kom slučaju metodom zataškavanja slučajeva. Svaki novi slučaj ugrožavanja bezbjednosti naših članova sindikata ali i svih vatrogasaca-spasilaca u podgoričkoj Službi zaštite, koji bi eventualno bio uslovljen neodgovornim i protivzakonitim ponašanjem nadležnih u Službi kao što je to upravo bio slučaj, smatraćemo svjesnim izazivanjem opšte opasnosti od strane neodgovornih pojedinaca.

Sindikat uprave i pravosuđa Crne Gore

Strukovni odbor vatrogasaca-spasilaca

Predsjednik,

Ratko Pejović

856

Ostavite komentar