Učestali napadi na podgoričke vatrogasce

Sindikat uprave i pravosuđa najavio je podnošenje krivičnih prijava protiv NN lica jer su se u periodu od 1. do 6. septembra dogodila tri napada na podgoričke vatrogasce, prilikom kojih je jedan teže povrijeđen, nakon što ga je pogodila kamenica dok je pokušavao da ugasi požar na Koniku, za koji se sumnja da je namjerno podmetnut. Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević kazao je da se prvi napad dogodio na punktu “Radoje Dakić” u Podgorici kada su vatrogasce napali radnici Čistoće. On je istakao da su se novi napadi desili već narednih dana, te da su vatrogasci pozivani da gase požare na Koniku, dva dana za redom, a da su oba puta bivali kamenovani i napadani, zbog čega je jedan kolega teže povrijeđen, piše Dan.

“Na vatrogasce je vršen pritisak da ne prijavljuju napade i policija i tužilaštvo nijesu ništa preduzeli da bi zaštitili živote ovih ljudi. Mi ne znamo zašto je došlo do napada i početkom predstojeće sedmice podnijećemo krivične prijave protiv NN lica i Lazara Čađenovića, šefa operativnog sektora Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada Podgorica koji je zvao policiju da ne dolazi na punkt “Radoje Dakić”. Mi smo čekali nadležne da sami reaguju, ali nemamo nikakvu informaciju da je to urađeno i zato ćemo sami preduzeti korake da zaštitimo ljude”, tvdri Rakočević.

Predsjednik Strukovnog sindikata vatrogasaca i spasilaca Ratko Pejović navodi da su doživjeli i dva napada od Lazara Čađenovića, ali da je najteži incident bio onaj sa radnicima Čistoće.

“Niko od nadležnih nije našao za shodno da zabilježi ovaj slučaj i zatim preduzme mjere zaštite svojih podređenih. Naprotiv. Čađenović je najprije dolaskom u krug fabrike “Radoje Dakić” gdje je punkt, osujetio dolazak policije, a zatim nezakonito udaljio radnike „Čistoće” sa mjesta događanja, odmah po saznanju da je poziv policiji ponovljen. Nakon toga ulazi u raspravu sa kolegom Zdravkom Blečićem koji ga je prozvao za nezakonite radnje. Čađenović je nasrnuo na Blečića, a fizički kontakt su spriječile kolege”, naveo je Pejović, i dodao da je disciplinski postupak pokrenut protiv Blečića, a ne Čađenovića koji je bio napadač.

Pejović navodi da su nakon napada 1. septembra, već sjutradan vatrogasci doživjeli novi nasrtaj Čađenovića, ovog puta u garaži vatrogasnog doma na Starom Aerodromu, i da je i to prošlo bez sankcije.

“Treći incident se dogodio naredne noći kada je ekipa vatrogasaca prilikom gašenja požara na Koniku kamenovana. Tom prilikom jedan od vatrogasaca je povrijeđen kamenom u slepoočnicu i odmah je upućen na hiruršku obradu. Naravno, sve se zataškava i nesačinjava nikakva zabilješka ni o ovom incidentu. Napad se dogodio i prilikom intervencije 6. septembra kada je ekipu vatrogasaca prilikom intervencije, kamenjem zasula grupa mještana. Samo zahvaljujući intervenciji policije, koju ovog puta Čađenović nije uspio da onemogući u vršenju dužnosti, vatrogasci su se nepovrijeđeni vratili u stanicu”, navodi Pejović.

Njegov kolega Zdravko Blečić potvrdio je da je Čađenović pokušao da spriječi dolazak policije na punkt “Radoje Dakić” te da mu je nejasno zašto su ih napali radnici Čistoće i zašto nadležni pokušavaju da zataškaju napade.

Janković tvrdi da su se već obratili tužilaštvu

Komandir Službe zaštite i spašavanja Podgorica Goran Janković kazao je Danu da ništa ne pokušavaju da zataškaju, te da su o napadu na vatrogasce upoznali nadležne i podnijeli krivičnu prijavu tužilaštvu zbog povređivanja jednog vatrogasca na Koniku. On je naveo da je policija intervenisala i na punktu “Radoje Dakić” gdje nije došlo do nikakvog sukoba, ali da su vatrogasci upućeni da pojedinačno podnesu prijave.

Njegov kolega Lazar Čađenović kazao je za Dan da što se tiče optužbi da je napao kolege, postoji službena procedura koja će utvrditi sve činjenice, te da je to proces koji je u toku i ne treba ga prejudicirati. On je naveo da je policija reagovala i da su sve kolege koje su smatrale da su ugrožene mogle da podnesu prijavu. Ukazao je i da neke stvari u službi koje se tiču ličnih međusobnih odnosa ne bi trebale da budu u fokusu javnosti.

UP: Nisu podnosili prijave

Iz Uprave policije Danu su kazali da im je 1. septembra prijavljeno da je u krugu “Radoja Dakića” došlo do narušavanja javnog reda i mira na način što je došlo do sukoba između vatrogasaca i radnika Čistoće.

“Na lice mjesta su izašli službenici Centra bezbjednosti Podgorica, obavili razgovor sa zatečenim licima, upozorili na poštovanje javnog reda i mira i uputili u Centar bezbjednosti na podnošenje prijave. Nijedno lice nije pristupilo u službene prostorije, niti je podnosilo prijavu po osnovu navedenog događaja. Drugih prijava nije bilo”, navode u policiji.

Izvor: Vijesti

1.071

Ostavite komentar