ISTORIJSKI USPJEH SINDIKATA UPRAVE I PRAVOSUĐA, SKUPŠTINA CG USVOJILA IZMJENE ZAKONA O ZARADAMA

Prvi put od svog postojanja Sindikat uprave i pravosuđa uspio izdejstvovati da se direktno pita o platama u javnoj upravi

Na petoj sjednici drugog (jesenjeg) zasjedanja u 2022.godini Skupštine Crne Gore kao rezultat dugogodišnjeg iscrpnog rada i zalaganja SUPCG, usvojene su izmjene i dopune Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru kojim se koeficijenti grupe D Zakona regulišu kroz Granski kolektivni ugovor za upravu i pravosuđe. Ovim trenutkom i formalno su postignuti uslovi kako bi se u najskorijem vremenu postigla saglasnost o visini koeficijenata, odnosno o uvećanju zarada. Koliko sjutra očekujemo poziv od strane Ministarstva finansija kako bi sjeli za pregovarački sto. Kroz dosadašnje pregovore GKU postignuta je saglasnost o mnogobrojnim i veoma bitnim poboljšanjima u odnosu na postojeću, aktivnu verziju.

Drugi značajni trenutci jučerašnjeg zasjedanja Skupštine su usvojene izmjene Zakona o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti, odnosno Zakona o zaštiti i spašavanju na osnovu kojih su zaposleni iz UIKS-a i Vatrogasci- spasioci stekli povoljnije uslove penzionisanja. Izglasani uslovi su 50 godina starosti, 30 godina penzijskog staža osiguranja i 10 godina staža provedenih na poslovima sa uvećanim trajanjem osiguranja ili 40 godina penzijskog staža za one koji su radni odnos zasnovali kao relativno mlade osobe.

Članovi SUPCG jednog od najvećih granskih sindikata u CG, odnosno svi zaposleni javne uprave treba da budu informisani o sledećem.

Kroz amandmansko djelovanje poslanika, a uz prećutnu saglasnost Ministarstva finansija izglasani su podzakonski akti na osnovu kojih su sa zaradama izdvojeni zaposleni u Sekreterijatu sudskog savjeta, Centra za obuku sudija i tužilaca, Skupštine Crne Gore, zatim uvećanje inspektorima iz organa uprave do 45% na osnovnu zaradu, kao i zasluženo uvećanje koeficijenata u grupi B i C za sudije sudova za prekršaje, odnosno uvećanje koeficijenta za savjetnike u Ustavnom sudu.

Kroz Vladine izmjene i dopune Odluke o dodatku na osnovnu zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima, zarade su dodatkom do 30% pored već postojećih još uvećane raznim pozicijama u Ministarstvu unutrašnjih poslova (gro), Ministarstvu javne uprave, Ministarstvu pravde, Ministarstvu poljoprivrede, Ministarsvu vanjskih poslova, Ministarstvu evropskih poslova, Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu finansija, Upravi prihoda i carina, Upravi za bezbjednost hrane, Državnom arhivu, Zavodu za hidrometeorologiju, Agenciji za zaštitu životne sredine, Upravi za zaštitu kulturnih dobara i Fondu za zdravstveno osiguranje. Odlukom o specijalnom dodatku zaposlenima u Specijalnom tužilaštvu uvećane su zarade do 60%.

Lako je zaključiti da su amandmanskim djelovanjem, kao i raznim odlukama Vlade gro zaposlenih javne uprave dovedeni u nejednak, odnosno neravnopravan položaj u odnosu na navedene. Smatramo da svi koji su izdejstvovali uvećanje po raznim osnovama itekako zaslužuju navedena izdvajanja i uvećanja, međutim i preostali državni službenici i namještenici, odnosno svi ostali zaposleni iz raznih državnih preduzeća i institucija zaslužuju ista, tj jednaka materijalna prava.

1.171