Marković: Neka se ljuti ko god hoće, od sad troškove za tužbe službenika snose ministarstva

Premijer Duško Marković kazao je da su dokumenta o slučajevima u kojima su državni službenici tužili državu pred sudom i dobili sporove, transparentna. Rekao je da je Vlada, da bi sačuvala državni novac i državne resurse, objavila imena službenika koji su tužili državu.

Marković, dodaje da nema skrivene agende, već samo čist i jasan odnos.

“Mi ne otkrivamo lične podatke nikoga, jer nijesu posrijedi matični i brojevi lične karte, već podaci o imenima i prezimenima i predmetima koji se vode protiv države”, rekao je Marković odgovarajući na pitanja novinara u Baru.

Marković je, takođe, saopštio da se, troškovi po tom osnovu više neće isplaćivati iz državnog trezora, već sa pozicija budžeta svakog ministarstva. Na taj način znaće se, navodi premijer, ko pravi štetu i ko će da odgovara.

Premijer Duško Marković kazao je da su dokumenta transparentna.

“To su javni sporovi koje vode državni službenici koji traže zaštitu svojih prava. Moja odluka da skinemo odluku “interno” sa tih dokumenata ima dva razloga. Prvi je da nikada niko u ovoj zemlji ne smije da zakine pravo ni jednom građaninu ni zaposlenom”, kazao je Marković.

Dodaje da ima, međutim, slučajeva da neodgovornim odnosom rukovođećeg sastava u državnoj administraciji trpe službenici, da su njihova prava zakinuta, te da u finalu to plaćamo iz budzeta.

“Pošto sam ja rekao da je državni novac svetinja i da svaki euro mora da završi u budzetu, a ne u privatnom džepu, odlučio sam da to učinim transparentnim. Odlučio sam da upozorim sve državne činovnike da ne smiju da zakidaju prava zaposlenima”, kaže Marković, ali naglašava da istovremeno imamo špekulativnih i kriminalnih aktivnosti koje štete državnom budžetu.

“Ne možete reći da je cjelishodno da neko ostvaruje svoje pravo, tuži državu za tri eura iz 2008. Znate zbog čega tuži, zato što ta tužba završi sa presudom 500-600 eura. To dijele oni koji stvaraju takav ambijent“, navodi premijer.

Marković kaže da onima koji su svoje pravo ostvarili u pravosnažnim postupcima to pravo i pripada.

Izvor: ANTENA M

585

Ostavite komentar