Nezadovoljni radnici u državnoj upravi

Sindikat državne uprave i pravosuđa nezadovoljan je iznosom zarada u javnoj upravi, neisplaćivanjem punih iznosa zarada i naknada, normama iz novog Zakona o državnim službenicima i namještenicima, načinom raspodjele državnih stanova, kao i odnosom državnih funkcionera prema sindikalnim organizacijama u njihovim organima, kazao je predsjednik ovog granskog sindikata Nenad Rakočević.

Zbog svega toga organizovaće 5. maja veliku konferenciju na koju će pozvati sve sindikalne organizacije iz državne i lokalne uprave, ali i srodne sindikate iz preostalog dijela javnog sektora, kao i predstavnike evropske i svjetske federacije sindikata koji okupljaju zaposlene u javnom sektoru.

„Razloga za nezadovoljstvo ima mnogo. Pokušavali smo proteklih mjeseci da pokrenemo dijalog o tim problemima, ali nas ignorišu. Ministri i gradonačelnici neće ni da razgovaraju. Napravili su loš zakon o državnim službenicima i namještenicima, a mi nijesmo bili ni kontaktiram iako smo morali da učestvujemo, naveo je Rakočević. Naveo je i primjer da su iz Vlade, kada su prošle godine bile sezone požara i kada su vatrogasci ulagali natčovječanske napore da spasu živote i imovinu građana, obećali povećanje koeficijenta za zarade vatrogasaca-spasilaca sa 4,1 na 5,1 a da su sada od toga odustali i da odbijaju i pozive na razgovor.

Nećemo više dozvoliti da nas ne uvažavaju. Moraju da nas uvaže i da razgovaraju sa nama o opravdanim zahtjevima i problemima. Na konferenciji ćemo raspravljati o mogućim zaključcima, a jedan od njih će biti i organizovanje generalnog štrajka u javnoj upravi, kazao je Rakočević. Osim zarada koje se dugo nijesu povećavale i problema sa neisplaćivanjem svih dijelova zarade i naknada, kašnjenjem zarada, problem su i nejasni kriterijumi za dobijanje stanova jer ih neld mogu dobiti i sa 80 odsto popusta, a drugi moraju da plate sve. Nejasni su i kriterijumi za napredovanje u službi, kao i da se za rukovodioce mogu postaviti početnici, a ne neko sa dugogodišnjim iskustvom i radom u tom sektoru.

Sekretar Sindikata uprave i pravosuđa Predrag Spasojević kaže da će na konferenciju biti pozvane sve njihove sindikalne organizacije kao i sindikati koji pripadaju drugoj centrali Uniji slobodnih sindikata i predstavnici drugih granskih sindikata iz cijelog javnog sektora.

Izvor: Vijesti

624

Ostavite komentar