Nadu u „Evropu sad“ uništila inflacija

Sindikat uprave i pravosuđa Crne Gore od Vlade tražo da njihov predstavnik bude bude delegiran u radnu grupu za izradu Predloga zakona o zaradama u javnom sektoru, ali i da se hitno potpiše granski kolektivni ugovor.

To je “Vijestima” kazao predsjednik tog Sindikata Nenad Rakočević.

”Profesionalno se ne miješajući u političku svakodnevicu, od koje nam, fakat, mnogo šta zavisi, tražimo od Vlade, koja god to bila, ili ova sadašnja ili možda buduća, da ozbiljno shvate poruke Sindikata. Tražimo i da se pregovaraju i potpisuju pojedinačni ili kolektivni ugovori kod poslodavca, tražimo donošenje Zakona o sindikatima, tražimo da se ispoštuju zaslužni sindikalni predstavnici na svim nivoima, tražimo da se premijer, ministri i ministarke ponašaju kao predstavnici građana, a ne partija ili nekih struja, kako sada tako i u buduće”, poručio je Rakočević.

Prema njegovim riječima, ushićenje koje su svi radnici Crne Gore doživjeli samom najavom uvećanja plata kroz program Evropa sad, a kasnije i početkom primjene, “trenutno doživljava svoju silaznu putanju”.

”Uvećanje zarada je za samo par mjeseci umogome pojela inflacija, za koju se može reći da nije bila iznenadna, s obzirom na to da su cijene počele da rastu dok je projekat bio još u nacrtu. Anomalije koje je projekat Evropa sad donio zaposlenima u javnoj upravi, koju predstavlja ovaj Sindikat je, prema najavama, trebalo da se koriguju kroz novi Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji uslovno mora da bude usaglašen sa uvećanjem zarada i kroz minimalnu zaradu i kroz program Evropa sad. Te korekcije predstavlju veliku diskriminaciju između pojedinih platnih, odnosno kvalifikacionih nivoa, kao što je, primjera radi, visina zarada zaposlenih sa I i II nivoom obrazovanja u odnosu na III, IV, V, VI i VII nivo obrazovanja”, naglašava Rakočević.

Glavna razlika u nivoima obrazovanja, pojašnjava on, mora biti vidljiva kroz precizno definisanu visinu zarade ili platnog razreda, koji se reguliše koeficijentima, a koji su opet sastavni dio Zakona o zaradama, odnosno kolektivnih ugovora.

”Opšte poznata sporost ili inertnost nadležnih u državnoj upravi ili ovlašćenih i odgovornih u resornim ministarstvima, konkretno u ovom slučaju Ministarstva finansija i socijalnog staranja, glavni je razlog i problem što ogroman broj zaposlenih u javnom sektoru prima zaradu manju nego što bi trebalo. Podsjećamo da parametar svih početnih zarada treba da bude minimalna zarada koja iznosi 450 eura”, navodi Rakočević.

Dodaje i da svakodnevno na adresu Sindikata uprave i pravosuđa “stižu razne vrste žalbi na enorman skok svih cijena, te zahtjevi da se nešto mora preduzeti i povodom inflacije i povodom uslovnih korekcija platnih razreda”.

”Ako se na sva ova nezadovoljstva doda još neprincipijelnost i nekorektnost kada je u pitanju pregovaranje i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora, Vlada sa svojim resornim ministarstvima je pokazala kako ne treba da se vodi socijalni dijalog i kako se treba ponašati da bi se postigao određeni nivo nepoštovanja, koji oni sami pokazuju prema nama, a i ostalima kao drugoj strani socijalnih partnera.

Ne žaleći mnogo za prošlim vremenima, a i te kako bijesni na opštu situaciju u državi, svi radnici Crne Gore trenutno se nalaze u jednom zbunjujućem stanju bunila, gledajući na sve strane, ne znajući u kom pravcu moraju krenuti”, kaže Rakočević.

Poručuje i da “vlast nije ničija đedovina, ni prćija, pa da su prioritet za sva dešavanja u državi politički, odnosno partijski interesi, te da sva svakodnevnica mora biti podređena tim adresama”.

”Dosta je više bilo uskopolitičkih i ličnih interesa. Svaka vlada i svako rukovodstvo u državnim organima moraju biti samo i jedino kontinuitet jedne druge. Ne prestaju procesi i život odlaskom neke Vlade i dolaskom novih vlastodržaca. Crna Gora sa vladom koja postoji, a ne postoji, mora da funkcioniše, moraju da se postavljaju i sprovode agende i strategije, koje su u kontinuitetu i od opšteg interesa. Ne može da nam se dešava jedan te isti šablonski odgovor od svakog relevantnog predstavnika ministarstva ili organa uprave, čekamo šta će da bude. Budemo li živjeli prema tim načelima, kako se situacije odvijaju, čekaćemo do skapavanja svakog radnika i građanina”, zaključio je Rakočević.

Izvor: vijesti.me

914