OBAVJEŠTENJE za vatrogasce-spasioce Crne Gore

Poštovane kolege vatrogasci-spasioci,

Informaciju o detaljima sastanaka ( ukupno četiri ) koji su u prethodnom periodu održani u Direktoratu za vanredne situacije MUP-a Crne Gore a koji su za temu imali utvrđivanje najpovoljnijeg održivog modela za sticanje prava na penziju vatrogasaca-spasilaca” imao sam namjeru podijeliti sa vama u direktnoj telefonskoj komunikaciji.

Kako je “kolega” iz Strukovnog sindikata vatrogasaca oglasne table vaših Službi oblijepio šturim obavještenjima i uz to (ne)namjerno izostavio da navede i mene kao predsjednika Strukovnog odbora vatrogasaca-spasilaca i kao učesnika prethodnih sastanaka pa i onog koji je održan 13. 03. 2018. godine radi potpune informacije obavještavam vas sledeće:

Stav strukovnog odbora vatrogasaca-spasilaca je:

Da premijer Vlade Crne Gore g-din Duško Marković narednih dana bude upoznat sa zahtjevom koji smo tokom sastanaka iznijeli a koji se odnosi na penzionisanje vatrogasaca-spasilaca pod istim uslovima kako je to ranije regulisano za pripadnike Vojske Crne Gore, pripadnike ANB-a i MUP-a ( najmanje 50 godina starosti, 20 godina staža u efektivnom trajanju od kojih je najmanje 10 godina pod beneficiranim radnim stažom ).

Tek poslije njegovog odgovora i u slučaju ako bude negativan mi uđemo u priču o socijalnom program koji podrazumjeva raskid radnog odnosa za vatrogasce-spasioce starije od 50 godina uz uslov isplate novčanih sredstava u iznosu od 25.000,00 eura i to za period 2018., 2019. i 2020. godina.

Takođe, u slučaju da naš zahtjev a vezan za socijalni program odnosno iznos novčanih sredstava ne bude prihvaćen od strane Vlade i naših direktnih poslodavaca-Opština ( Zajednice opština Crne Gore ) to bi automatski podrazumjevalo izmjenu Zakona o zaštiti i spašavanju te brisanje člana 46e koji za više od 80 naših kolega, vatrogasaca-spasilaca u ovom momentu predstavlja “omču oko vrata” odnosno kao što svi znate, njegova striktna primjena bi dovela do gubitka radnog mjesta po iste.

Prethodno navedeno je nešto što smo ja i kolega Milikić poslije sastanka u Direktoratu za vanredne situacije MUP-a Crne Gore razgovarajući o narednim koracima dogovorili i nije mi poznato šta je kolegu navelo da vas, opet ponavljam nepotpuno i šturo informiše.

Do konačnog i kvalitetnog rješavanja našeg sveukupnog položaja i statusa ostajemo danonoćno u našoj misiji: pomoći, sačuvati i spasiti ljudske živote i imovinu!

S poštovanjem,

Predsjednik

Strukovnog odbora vatrogasaca-spasilaca Crne Gore

Ratko Pejović

570

Ostavite komentar