ODRŽAN USPJEŠAN SASTANAK SA MINISTROM FINANSIJA

Dogovoreno potpisivanje Sporazuma za Stambenu zadrugu i uvećanje zarada

Na kao i uvijek konstuktivnom i plodonosnom sastanku sa Ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem i njegovim najbližim saradnicima Državnim sekretarom Milošem Medenicom i Načelnicom Olgom Uskoković, delegacija SUPCG je delegirala i dogovorila veoma bitne teme i probleme.

U najskorijem periodu Vladi će na usvajanje biti delegirana dokumentacija formiranja Stambene zadruge, odnosno Sporazum sa implementiranim iznosom godišenjeg sufinasiranja u iznosu od najmanje milion eura. Sa određenim zakašnjenjem u konačnom će se zaokružiti, odnosno konkretno započeti i ova važna problematika.

U skladu sa GKU, odnosno svima već veoma vidlijivom stopom inflacije, dogoverno je uvećanje zarada u iznosu koji će se definisati na pregovorima izmjena i dopuna kolektivnog ugovora. SUPCG je Ministarstvu finansija, odnosno Vladi CG već predao zahtjev uvećanja Budžeta za 2024 godinu, kako bi isti planirali povodom povećanja zarada za zaposlene u javnoj upravi u iznosu od najmanje 25 %.

Zaključak je takođe bio da je GKU potrebno izmjeniti i povodom unapređenja pojedinih normi, jer su se kroz praksu implementiranja ovih normi pokazali određeni nedostaci i manjkavosti.

Veoma bitna tema sastanka je bila i oko situacije zaposlenih u pravosuđu, gdje su predstavnici SUPCG iznjeli da postoje brojne nelegitimne i nezakonite aktivnosti od strane Duška Zarubice, Sindikata Sudstva i Ministra Kovača, gdje je u konačnom donijet zaključak na koji način će se riješiti i unaprijediti status zaposlenih i u sudstvu i u tužilaštvima, poštujući princip jednakosti na nivou svih zaposlenih u javnoj upravi.

Bitna tema sastanka o kojoj se značajnpo razgovaralo je i situacija oko statusa zaposlenih u sektoru ugostiteljstva zaposlenih u Upravi za katastar i državnu i imovinu, te nakoji način će se realizovati Odluka Vlade koja se odnosi na njih.

564