OTPUŠTENI RADNICI KREĆU U ODBRANU SVOJIH PRAVA

Sindikat uprave i pravosuđa organizovao sastanak

Juče su se, a nakon godinu dana, konačno sastali predstavnici Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore, predsjednik Nenad Rakočević, član glavnog odbora Miloš Jovović, šef pravne službe Saveza sindikata Crne Gore Goran Ćulafić i nezakonito otpušteni radnici Opštine Kolašin

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore Nenad Rakočević priznao je da u prošlosti Sindikat definitivno nije izašao u susret otpuštenim radnicima Opštine Kolašin.

„Smatram da je u prošlosti Savez Sindikata i Sindikat uprave i pravosuđa Crne Gore trebao da reaguje mnogo žešće, agresivnije i radikalnije kako ne bi došlo do ovih stvari. Opšte je poznato da je katastrofalna politika koju vodi predsjednica kolašinske opštine od početka mandata do dana današnjeg i koja je od velikog broja građana, zaposlenih u opštini Kolašin i njihovih porodica napravila siromahe i gladne ljude. Takođe je začuđujuća i inertnost države, ministarstava i sudova“ – kazao je Rakočević.

On je istakao da su sa otpuštenim radnicima juče dogovoreni zaključci i koraci koji će se preduzeti, a zajedno sa predstavnicima sindikalnih organizacija, posebno sa otpuštenim radnicima lokalne uprave i Službe zaštite i spasavanja.

Na sastanku su radnici saopštili na koji je način Duško Zarubica izmanipulisao radnike podržavajući ih u štrajku, a zatim prešao na stranu predsjednice Opštine Željke Vuksanović i zajedno sa potpredsjednikom Đurom Miloševićem pokušao opet na nezakonit način da smijeni predsjednika Sindikalne organizacije lokalne uprave Darka Bulatovića i da se sve stavi pod nadležnost predsjednice.

„Prvi put za skoro četiri protekle godine Savez sindikata traži sastanak sa radnicima a doskorašnji predsjednik Duško Zarubica nam je stalno davao prazna obećanja, podržao nas tokom štrajka, da bi se na kraju udružio sa predsjednicom Opštine i njenim koalicionim partnerima. Sve što je obećao nije ispunio. Sad ponovo imamo jak vjetar u leđa od novog predsjednika Rakočevića. Kako sam nezakonito otpušten jer se tvrdilo da javno iznosim političke stavove, te da iste provlačim kroz sindikat. A mi smo samo u štrajku tražili plate, nijesmo tražli ničije smjene niti ostavke, pa ako je to politika onda neka tako bude. Sad je predsjednica i novo rukovodstvo izabralo novi sindikat na čelu sa radnikom koji je takođe bio otpušten putem obavještenja, pa je vraćen, a oni najbolje znaju kao i zašto. E sad njima treba neko njihov iz sindikata da aminuje njihove odluke i da igra kako „svira“ predsjednica. Ja to nijesam želio i zato sam smijenjen“ – kazao je Bulatović.

„Na osnovu informacija koje smo juče dobili i od radnika i predstavnika sindikata, naš sindikat biće do kraja lojalan dok se sve ne izvede na čistac. Podrška Darku Bulatoviću će biti data u svakom segmetnu naše moći i ovlašćenja. Imamo informaciju da je izbor novog sindikata iniciran pod urgencijom predsjednice Vuksanović i lokalnog rukovodstva. Sam izbor nije bio u skladu sa aktima sindikata, tako da nikako ne možemo podržati taj novi sindikat koji je najviše usmjeren prema članarini, odnosno zaostalom novcu koji po presudama treba da se isplati dotadašnjem sindikatu, a oni žele da ga preusmjere na sebe, što ne smije da se dozvoli, jer je taj novac odbijan za članarinu od istih ovih radnika koji su otpušteni i članova tog bivšeg sindikata“, kategoričan je Rakočević.

Kako je kazao Ćulafić, smjena predsjednika Sindikalne organizacije lokalne uprave obavljena je u suprotnosti sa odredbama statuta Saveza sindikata Crne Gore čiji su oni članovi.

Predsjednik Sindikalne organizacije Službe zaštite i spašavanja Vuksan Popović tražio je od Rakočevića i njegovih saradnika da se radnicima njegove službe daju sva prava koja trenutno ima komandir pomenute službe Miloš Vlahović.

„Vlahoviću je poništen konkurs jer nije ispunjavao uslove za rad, pa je ponovo raspisan konkurs da se izabere za komandira. Ministarstvo javne uprave tvrdi da ima pravo na rad do okončanja pravosnažne presude. Zato radnici koji su nezakonito otpušteni traže da se odmah vrare na posao do okončanja sudske presude na isti način na koji je to dozvoljeno i Vlahoviću. Mi ćemo sa ovim stavom krenuti prema svim crnogorskim institucijama, jer su radnici dobili presude pred Upravnim sudom, ali se sad loptica prebacuje sa jedne strane na drugu“, poručio je Popović.

Izvor: DNEVNE NOVINE

479

Ostavite komentar