PEJOVIĆ: Dan vatrogasaca ove godine kao i svih prethodnih dočekujemo bez zakonskih rješenja

4. Maj – Međunarodni dan vatrogasaca ove godine kao i svih prethodnih dočekujemo bez zakonskih rešenja koja u potpunosti regulišu ovu oblast.

Vatrogasci-spasioci svakodnevno dokazuju da su spremni u svakom trenutku rizikovati svoje živote u cilju zaštite naših građana i njegove imovine. Zato od donosilaca odluka očekujemo da pokažu spremnost da naše probleme rješavaju donošenjem novih i boljih zakonskih rješenja.

Vatrogasci-spasioci rade u uslovima gdje nemaju kolektivno osiguranje u slučaju povreda, bolesti ili smrti i ne posjeduju adekvatnu i atestiranu ličnu zaštitnu opremu dok je prosječna starost opreme kod onih koji je posjeduju osam i po godina. U mnogim Službama ne radi optimalan broj vatrogasaca-spasilaca, porezi i doprinosi te staž u uvećanom trajanju nije uplaćen i po nekoliko godina, naše Službe nemaju akte o procjeni rizika na radnom mjestu a prostorije u kojim borave vatrogasci-spasioci su neuslovne i ne zadovoljavaju ni minimum standarda.

Da bi ispunili svoju misiju da pomognemo, sačuvamo i spasimo ljudske živote i imovinu prevashodno nas mora biti dovoljno, moramo imati sa čim da radimo i za posao koji obavljamo moramo biti adekvatno plaćeni.

Svim kolegama vatrogascima-spasiocima čestitamo 4. Maj – Međunarodni dan vatrogasaca, uz želju da se u što skorijem periodu, putem donošenja novih zakonskih normi, riješe pomenuti ali i mnogi drugi problemi.

Predsjednik Strukovnog odbora vatrogasaca-spasilca Crne Gore,

Ratko Pejović

449