Pejović: Dok je na vrijeme – vratiti 24-oro časovno dežurstvo

Većina medija je prethodnih dana izvještavala o događaju koji se prije par večeri desio u selu Navotina-opština Andriijevica u kojem su od vatrene stihije uništena tri kombi vozila a požar prijetio da se prošiti na obližnje objekte.

Do širenja požara nije došlo samo zahvaljujući brzoj i efikasnoj intervenciji vatrogasaca-spasilaca iz Berana.  Intervenisali su i vatrogasci-spasioci iz Andrijevice iako nijesu bili na radnom mjestu, iako su se u trenutnu obavještenja o požaru nalazili u svojim domovima. Intervenisali su ne iz profesionalne već iz ljudske obaveze vođeni humanim poslom kojim se bave. A nijesu morali!

Postavlja se pitanje da li se posao u profesionalim jedinicama može zasnivati na principu dobrovoljnosti? Naravno da ne!

Ovom prilikom podsjećamo javnost a prevashodno vatrogasce-spasioce da su predstavnici Sindikata uprave i pravosuđa prilikom sastanka sa rukovodstvom opštine Andrijevica koji je održan 24. oktobra 2017. godine imali načelan dogovor koji je trebalo da preraste u potpisani sporazum. Isti je podrazumjevao da Služba zaštite u Andrijevici nastavi da funkcioniše po 24-časovnom sistemu dežurstva,  da ne dođe do izmjene Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta podrazumjevajući da u službi ostanu svi vatrogasci-spasioci sa svojim pravima i obavezama, da se u razumnom roku izvrši isplata svih zaostalih dodataka i razlika u isplati ličnih dohodaka do kojih je došlo neprimjenjivanjem zakonom propisanih koeficijenata a da se sa druge strane odustane od najavljenih tužbi i na taj način još većih troškova po lokalnu upravu. Taj dogovor odn. sporazum nije potpisan voljom Strukovnog Sindikata vatrogasaca na čijem je čelu Predrag Milikić. Kasnija dešavanja su rezultirala situacijom u kojoj se danas nalazimo. Ovim svakako ne želimo da opravdamo odluku predsjednika opštine Andrijevica g-dina Srđana Mašovića pa ga opet ovom prilikom pozivamo da još jednom dobro razmisli i u Službi zaštite i spašavanja svoje opštine vrati 24-časovno dežurstvo.  Dok je na vrijeme, jer sitne budžetske uštede ne mogu biti opravdanje za izgubljene ljudske živote i ugroženu imovinu građana Andrijevice.

708

Ostavite komentar