Pejović: Nacrt zakona o PIO je neprihvatljiv

Strukovni odbor vatrogasaca-spasilaca iniciraće organizovanje protesta zbog Nacrta izmjena Zakona PIO koji, kako navode, dovodi u pitanje egzistenciju zaposlenih u ovoj struci.

Kako je Pobjedi kazao predsjednik Strukovnog odbora vatrogasaca-spasilaca Crne Gore Ratko Pejović, vatrogasci se suočavaju sa brojnim problemima, od malih, neujednačenih i neredovnih plata, neplaćenih poreza i doprinosa, nedovoljnog broja zaposlenih u pojedinim službama, nedostatka lične i kolektivne zaštitne opreme do nepostojanja kvalitetnih zakonskih i podzakonskih akata, kojima se bliže uređuju brojna prava i obaveze vatrogasaca-spasilaca…

ZAKONI

Svi ti problemi, kako tvrdi Pejović, proistekli su iz nepoštovanja zakonske regulative ili zbog loših zakonskih rešenja.

– Jedini i pravi način da vatrogasci-spasioci u Crnoj Gori dobiju mjesto u društvu koje zaslužuju jeste izrada zakona o zaštiti od požara i još važniji po njih zakon o vatrogastvu, kako su to riješile zemlje u regionu. Imamo informacije da je izrada tih zakona predviđena agendom Vlade, a ovaj strukovni odbor će uzeti aktivno učešće u izradi najavio je Pejović.

Njihov tim će, kako je dodao, pored članova Strukovnog odbora sačinjavati i stručnjaci iz ove oblasti čije se mišljenje do sada slabo čulo.

– Vatrogasci-spasioci su se danas našli između čekića i nakovnja, žargonski rečeno između dvije vatre. Naravno, za takvo stanje zaslužna su dva zakonska rješenja – već pomenuti Zakon o zaštiti i spašavanju i zakon čije su izmjene u proceduri Zakon o PIO. Zakon o zaštiti i spašavanju u članu 46e kaže da vatrogascu-spasiocu služba traje do navršenih 55 godina života, a stiče pravo za odlazak u penziju ako istovremeno ima 32 godine radnog staža pod uslovom da za svaku godinu ima uplaćen beneficirani radni staž od četiri mjeseca. Takvo rešenje je dovelo do situacije da 80-tak naših kolega samo u ovoj godini strahuje za svoju egzistenciju jer opet isti zakon kaže da ako vatrogasac-spasilac istovremeno ne ispuni oba uslova raspoređuje se na drugo radno mjesto koje odgovara njegovoj stručnoj spremi – objašnjava Pejović.

Kako on dalje navodi, ako nema drugog radnog mjesta vatrogasac-spasilac završava na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

– Kako je Strukovni odbor vatrogasaca-spasilaca formiran prije godinu dana, nije mogao učestvovati u izradi Zakona o zaštiti i spašavanju, ali jesu kolege iz druge sindikalne centrale. Kolegama vatrogascima-spasiocima ostavljamo da sami procijene i shvate doprinos direktnih učesnika u izradi pomenutog zakona na čije je insistiranje član 46e u onakvom obliku, a koji se odnosi na trajanje službe i sticanje prava na odlazak u penziju unijet u zakon kaže Pejović.

Drugi, još veći problem koji će imati ne samo vatrogasci-spasioci već i drugi zaposleni na poslovima na kojima se radni staž računa u uvećanom trajanju je, ističe naš sagovornik, nacrt Zakona o PIO.

– Taj zakon dovodi do obesmišljavanja tog dodatka jer će zaposleni raditi do 65 godine bez obzira na radni staž. Upravo zbog toga Strukovni odbor vatrogasaca-spasilaca ovih dana je pokrenuo aktivnosti za organizovanje protesta. Razlog za protest je odbijanje svih prijedloga članova radne grupe koji su se odnosili na povoljne uslove za penzionisanje. Poziv da se uključe u organizaciju protesta poslat je kolegama iz drugog sindikata kazao je Pejović. Zadovoljan je činjenicom da su skoro usvojene i izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru kojim je zvanje vatrogasac-spasilac prepoznato i za određeni koeficijent složenosti poslova od 5.1.

– Usvojeni koeficijent je rezultirao poboljšanjem materijalnog položaja vatrogasaca-spasilaca.

Stav našeg Strukovnog odbora je da taj koeficijent nije poklonjen ni od koga. Za njegovo usvajane nije zaslužan niti jedan sindikat, kako bi pojedinci to voljeli prikazati naglašava Pejović.

Kategoričan je da Strukovni sindikat vatrogasaca koji djeluje pri Uniji samostalnih sindikata Crne Gore i koji postoji više od 10 godina nije učinio dovoljno, ali i dodaje da su otvoreni za saradnju sa njima.

SARADNJA

– Nijesmo naišli na otvorena vrata. Naprotiv, spočitavaju nam reprezentativnost, a njihova je upitna. Mi smo strukovni odbor koji djeluje kroz najveći i najbrojniji granski sindikat Crne Gore i reprezentativnost crpimo iz te činjenice kazao je Pejović dodajući da je Sindikat uprave i pravosuđa jedini ovlašćen po zakonima koji regulišu tu oblast da zaključuje kolektivne ugovore i ugovore kod poslodavca, pa i one koji se tiču vatrogasaca-spasilaca. Strukovni odbor će nastaviti obilaske kolega vatrogasaca-spasilaca u svim gradovima Crne Gore.

– Pripremićemo kolektivni ugovor koji će se odnositi samo za vatrogasce-spasioce i koji će prepoznati sve specifičnosti poslova kojima se bave. Uspostavićemo saradnju sa kolegama iz regiona i u najskorije vrijeme aplicirati za članstvo u Međunarodni sindikat vatrogasaca. Naravno, bavićemo se i humanitarnim radom i van radnih mjesta i van radnog vremena zaključio je Pejović.

Uslovi za penzionisanje

Umjesto da problemi vatrogasaca-spasilaca budu riješeni Zakonom o zaštiti i spašavanju, taj isti zakon je, kako ističe Pejović, proizveo druge probleme.

– Stav našeg Strukovnog odbora je da Zakon o zaštiti i spašavanju generalno nije dobar. Naročito u dijelu koji se odnosi na sticanje uslova za penzionisanje i statusa vatrogasaca-spasilaca poslije nezadovoljenja uslova po pitanju psihofizičke sposobnosti. U tom zakonu vatrogasac-spasilac se pominje u desetak članova što je još jedan od razloga za naš veoma loš aktuelni položaj. Poseban problem je što se i takav kakav je, zakon nije poštovao u mnogim opštinama. Osim ovih činjenica, zakon ima i veliki broj drugih anomalija koje se mogu i moraju nadomjestiti donošenjem drugih zakona čime bi se unaprijedio položaj vatrogasaca-spasilaca, ali i znatno povećao nivo bezbjednosti građana sa aspekta zaštite od različitih hazarda naglašava Pejović.

662

Ostavite komentar