Pet godina ne ispituju isplatu pola miliona radničkog novca

SDT NE DONOSI ODLUKU O REVIZORSKOM IZVJEŠTAJU OPŠTINSKOG POVJERENIŠTA ZA PERIOD OD 2007. DO 2014. GODINE

Sudbina revizorskog izvještaja o poslovanju Opštinskog sindikalnog povjereništva Podgorica koji je predat Specijalnom državnom tužilaštvu, a u kojem je konstatovano da je na sumnjiv način potrošeno oko pola miliona eura, nije poznata ni skoro pet godina od podnošenja prijave. Društvo za reviziju i konsalting „Reviko” je u februaru 2015. godine obavilo reviziju u Povjereništvu, kada je utvrđeno da ne postoji kompletna dokumentacija o novcu koji je primljen i načinima na koji je utrošen. Revizija se odnosila na period od 2007. do 2014. godine, kada su na čelu Povjereništva bili Veselin Vujanović i Goran Dragović.

Ove podatke tužilaštvu je dostavio tadašnji generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Marko Nikčević. On je juče za „Dan” kazao da ga od tada niko iz tužilaštva nikakvim povodom nije zvao i da ne zna šta se dogodilo s tim predmetom.

Ovim povodom iz policije ili tužilaštva nikada nijesu pozivani ni Vujanović i Dragović, koji su nam saopštili da se u nadležnim institucijama nikada nijesu izjašnjavali na ove okolnosti.

– Za pet godina niko me nije pozvao tim povodom. Moja dokumentacija je ukradena kada su obijene kancelarije Povjereništva. To sam prijavio, ali uviđaj nikad nije izvršen. Protiv osobe koja vodi hajku protiv mene podnijeću privatnu tužbu jer je meni savjest čista i ponosan sam na to što sam uradio za vrijeme mog mandata  kazao je Dragović za „Dan”.

Iz SDT- a „Danu” nije odgovoreno na pitanja u kojoj fazi se nalazi ovaj predmet i da li je donesena odluka.

U izještaju, u koji je „Dan” imao uvid, navedeno je da je Povjereništvo u spornom periodu ostvarilo prihode u iznosu od 626.247 eura. Utvrđeno je da je, pored dotacija Saveza, Povjereništvo ostvarilo i prilive sredstava koji mu po statutu i suštini poslovniih transkacija ne pripadaju.

– Na žiro-račun Povjereništva je u dva navrata uplaćena kamata u ukupnom iznosu od 185.631 euro: banka je 24.10.2008. godine uplatila kamatu u iznosu od 143.233 eura na oročeni depozit u Prvoj banci a.d. po ugovoru br 19-01/3734 od 26.8.2008. godine i aneksu ugovora po kojima je Savez sindikata Crne Gore sa računa Fonda solidarnosti oročio depozit u iznosu od 13.777.776 eura na period od 26.8.2008. do 31.12.2008. godine po kamatnoj stopi od 8 odsto. Iz depozita su vršene isplate otpremnina licima za čijim radom je prestala potreba u bivšim društvenim preduzećima. Po istom osnovu, na žiro-račun Povjereništva je u 2009. godini uplaćeno 30.000 eura sa računa Fonda solidarnosti Saveza sindikata, na koji je banka prethodno doznačila navedeni iznos kao kamatu – piše u izvještaju revizora Dragiše Kekovića, uz napomenu da je kamatu na oročeni depozit trebalo isplatiti Savezu sindikata Crne Gore – Fondu solidarnosti.

Zaključeno je i da Povjereništvo nije imalo osnova za raspolaganje kamatom u iznosu od 185.631 euro. U izvještaju je navedeno da je 7. novembra 2008, nakon uplate kamate u iznosu od 143.233 eura, izvršena isplata od 80.000 eura na ime stambenog kredita predsjedniku Povjereništva. Za isplatu kredita, kako je ukazano, ne postoji odluka Povjereništva ni Saveza sindikata ili bilo kog drugog organa. Nedjelju dana kasnije, iz drugih sredstava kojim je raspolagalo Povjereništvo u gotovini je isplaćeno 20.000 na ime stambenog kredita za koji takođe ne postoji odluka, a revizor nije mogao da utvrdi kom licu je isplaćen kredit. Do izrade revizorskog izvještaja nije postojao dokaz da su krediti isplaćivani.

Revizijom je utvrđeno i da je Povjereništvo od sponzorstva prihodovalo 23.270 eura, od čega je 22.000 doznačila Prva banka. Takođe, konstatovano je da se najveći iznos utrošenih sredstava, u iznosu od 219.995 eura, odnosio na podignutu gotovinu sa žiro-računa za isplate iz blagajne za koje u najvećoj mjeri ne postoji validna knjigovodstvena dokumentacija iz koje bi se mogla utvrditi namjena trošenja sredstava.

U izvještaju je navedeno i da je novcem Povjereništva plaćana popravka kola (1.119 eura), prevoz do Vrnjačke banje bez računa, hotelske usluge od 392 eura, kao i račun za popravku Dragovićevog privatnog automobila (568 eura) i račun od „Kastelane”.

Novcem Povjereništva plaćani su i garderoba, frižideri, hrana, sokovi, hemija, parfemi, ormari, rasvjeta i gorivo u iznosu oko 6.000 eura, kao i račun u restoranu koji je za jedan dan iznosio čak 1.025 eura.

CFSSI bez objašnjenja vratio 73.832 eura

Revizorski izvještaj pokazuje i da je Povjereništvo imalo uplate u ukupnom iznosu od 156.255 eura od Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju. Dio novca se odnosi na uplate za zakup poslovnih prostorija, dok se namjena pojedinih isplata nije mogla utvrditi. U opisu transakcija u iznosima od 40.242 eura, 25.000 i 3.000 eura navedeno je da su obavljene „po odluci”.

Povjereništvo je u maju 2009. CFSSI uplatilo 73.832 eura na ime kupovine tri stana. Fond je u decembru 2013. izvršio povraćaj istog iznosa, a revizor na osnovu dokumentacije nije mogao utvrditi zašto je novac vraćen ili zašto na sredstav koja je Fond koristio četiri i po godine nije plaćena kamata ako se radilo o pozajmici.

Jedna prijava odbačena

Vujanović je naglasio da je krivična prijava koja je po istom osnovu ranije podnesena protiv njega odbačena. Odgovarajući na poslanička pitanja 2014. godine,Duško Marković je kazao da je tužilaštvo ocijenilo da u Vujanovićevom postupanju nema elemenata nijednog krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

711

Ostavite komentar