PODRŽAVAMO PROMJENU RADNOG VREMENA, I TO OD 8 DO 15 ČASOVA

Naš stav je da treba promijeniti radno vrijeme, i to da bude od osam do 15 časova, kazao je za Portal Analitika predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević.

– Smatram da je vrlo neproduktivno ovo sadašnje radno vrijeme od devet do 16 odnosno 17 časova – naveo je on.

U izjavi za naš portal on podržava inicijativu o kojoj će se Vlada uskoro izjašnjavati, a to je da se dosadašnje radno vrijeme državne uprave od 9 do 17 časova uskoro napusti, te da se vrati raniji raspored od 7 do 15 ili od 7.30 do 15.30 časova.

– Stav Sindikata je da u potpunosti podržavamo taj predlog, ali i da se sadašnje radno vrijeme od osam časova svede na sedam – dodaje Rakočević, te precizira kako bi odgovarajuće radno vrijeme bilo od osam do 15 časova.

Kako je pisala današnja Pobjeda, predlog o napuštanju sadašnjeg radnog vremena koje važi od jula 2004. godine, već je upućen u Vladinu proceduru. O njemu prvo treba da se izjasne u Vladinim komisijama, nakon čega konačnu odluku donosi Vlada. Pobjedi je rečeno i da bi novo radno vrijeme, ukoliko Vlada da zeleno svijetlo, trebalo da bude primijenjeno zajedno sa prelaskom na ljetnje računanje vremena, odnosno od 26. marta.

– Time se prilagođavamo evropskoj praksi dužine radnog vremena. Jer, sve zemlje u Evropi već imaju ili su usvojile tu inicijativu za smanjenje broja radnih sati. Inače, našem mentalitetu i opisu poslova državne uprave i sudstva više odgovara da je radno vrijeme od osam do 15 časova. Na taj način sačuvaćemo porodice, a zaposleni će imati više energije za ono što ih čeka – potcrtava sagovornik Portala Analitika.

Na sličan način su 300 zaposlenih u MUP-u i prije tri godine obrazložilo svoj stav u tadašnjoj inicijativi za promjenu radnog vremena.

Rakočević na kraju navodi i da će se pridružiti eventualnim novim inicijativama za promjenu radnog vremena, naročito prema standardima koji već važe u evropskim zemljama, a čemu naša zemlja teži.

669

Ostavite komentar