Potpisan Ugovor o osnivanju Stambene zadruge za zaposlene u upravi i pravosuđu

Danas je u Ministarstvu finansija, potpisan ,,Ugovor o osnivanju Stambene zadruge ,,Odgovornost”, kao i prateći ,,Sporazum o obezbjeđenju sredstava za redovno obavljanje djelatnosti Stambene zadruge“, kojima se, po prvi put,  predviđa formiranje ovakvog udruženja od strane Vlade Crne Gore i Sindikata uprave i pravosuđa. Ugovor su potpisali ministar finansija mr Aleksandar Damjanović, koji je ovlašćen od strane crnogorske Vlade i predsjednik pomenutog sindikata Nenad Rakočević.

Kako je Ugovorom definisano, Stambena zadruga će obavljati djelatnosti koje obuhvataju cjelokupan proces prikupljanja sredstava, investiranja, pripreme dokumentacije i zemljišta za izgradnju i održavanje stanova, odnosno stambeno-poslovnih objekata, ali i biti dodatna podrška zaposlenima u upravi i pravosuđu, u situacijama kada su npr. preraspoređeni na rad van mjesta stanovanja i sl. Zadruga će se finansirati iz sredstava koje će na godišnjem nivou uplaćivati osnivači, i to iznos od najmanje jedan milion eura Vlada Crne Gore, i najmanje jednu hiljadu eura Sindikat uprave i pravosuđa.

Zahvaljujući na produktivnoj saradnji socijalnim partnerima, ministar Damjanović je iskazao zadovoljstvo što će se rješavanju stabenih pitanja zaposlenih u upravi i pravosuđu ubuduće sistemski pristupati, i poručio da će ovako zamišljena zadruga, raditi na transparentan način i omogućiti Vladi direktno praćenje toka finansija, kao i ulogu u odgovornosti samog rukovođenja i trošenja sredstava.

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević istakao je da je današnjim potpisivanjem Ugovora i formalno stvoren osnov kontinuiranog i sistemskog rješavanja stambene problematike pod povoljnim uslovima, i poručio da će Stambena zadruga ,,Odgovornost“ raditi  na javan, transparentan i pravičan način za sve zaposlene, odnosno sve članove ovog sindikata.

Današnjem potisivanju ovih važnih dokumenata, prisustvovali su i predstavnici Sindikata uprave i pravosuđa Refadija AvdićAlmin Hodžić i Saša Šimun, kao i načelnica Sektora za obračun zarada u Ministarstvu finansija Olga Uskoković.

Izvor: gov.me

296